Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAKA ILI MAMA - KOME DETE VIŠE VERUJE: 68% dece bira ovu osobu u porodici kada želi da razgovara i poveri tajne

Kome u porodici deca najbiše veruju i rado se toj osobi poveravaju - da li je za mališana omiljeno utočište za tajne baka ili je to ipak mama!

 Da li deca više veruju baki ili mami. Izvor: Shutterstock

Da li biste verovali da bi vašem detetu bilo lakše da veruje svojim bakama i dekama nego vama? Novo istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da se više od polovini dece komfornije da se obrate bakama i dekama za savet nego mami i tati.

Tokom ankete deci su postavljana pitanja o bakama i dekama: koje su im nadimke smislili, koliko često provode vreme zajedno i kolika je verovatnoća da će se dete obratiti starijoj generaciji za savet.

Više od polovine ispitane dece (68%) reklo je da bi radije provodilo vreme sa bakom i dedom nego sa roditeljima. Isto važi i za tajne - deca više vole da pričaju o njima starijoj generaciji.

Rukovodilac studije Silvija Džonson rekla je da "u mnogim slučajevima bake i deke mogu da deluju kao mentori deci bez svakodnevnog stresa i odgovornosti da ih odgajaju." Roditelji mogu kritikovati, grditi, deca se često plaše njihove osude i reakcije, ali to nije slučaj sa bakama. Šta god da urade, mnoga deca imaju osećaj da neće baku razočarati, ona će ih razumeti i dati im savet.

Pročitajte i - Šta da radite ako dete voli više baku nego mamu

Međutim, to ne znači da je odnos između roditelja i dece ugrožen: oni i dalje igraju veliku ulogu u životima svoje dece. A kada je reč o tome sa kojom bakom su bliskiji, deca uglavnom za najboljeg "saveznika" biraju baku po majci:

"Deca takođe mogu da osete snažnu vezu između mame i bake i prirodno gravitiraju prema svojoj baki po majci", kaže Mišel Landeros, porodični terapeut. "Pored toga, majka i baka po majci mogu imati slične prakse brige o deci, što dovodi do lakših interakcija sa bebom."

Prednosti bliskih odnosa između baka i deka sa unucima

Učešće bake i deke u podizanju deteta donosi ogromnu korist kako detetu, tako i čitavoj porodici. Istraživanja potvrđuju da se deca osećaju sigurnije i bolje mogu da se nose kada su bake i deke redovno uključeni u njihove živote: "Deca sa više odraslih u životu koji ih bezuslovno vole osećaju se sigurnije i vrednije."

Učesnici studije koji su primetili da je deci bilo lakše da pričaju o svemu sa svojim bakama i dekama, oni koji se bakama poveravaju skloni su tome da ih viđaju češće i nije im neprijatno sa njima otvoreno da razgovaraju.

Imati bezbednu odraslu osobu kojoj se možete obratiti kada je teško razgovarati sa roditeljima može napraviti veliku razliku ako dete ima poteškoća. Lakše mu je da veruje starijoj rodbini jer je u vezi sa bakom i dekom manje neslaganja i stresa. To znači da u slučaju ozbiljnih problema dete sigurno neće ostati samo i imaće sa kim da razgovara.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:54
Prvi simptomi autizma
Izvor: TikTok/oh_maddy
Izvor: TikTok/oh_maddy

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica