Deca su ranjiva i za njih svet može biti veoma zastrašujuće i neizvesno mesto. Zato im moramo pokazati da svet nije nešto nesigurno, jer oni imaju podršku, imaju uvek nekoga da im čuva leđa, uteši ih i zagrli, ma koliko oluje bile jake - imaju svoje mame.

Zato obećanja mogu biti tako korisna, njima možete objasniti detetu da bezbrižno korača stazama života jer ste uz njega.

Evo 6 obećanja koje sve mame treba da da svojoj deci:

1. Šta god da radiš, uvek ću te voleti.

Vaša deca moraju da znaju da vaša ljubav ne dolazi sa uslovima. To znači da ćete, bez obzira na izbore, stajati uz njih i voleti ih. Ovo je posebno važno da vaše dete zna, jer će na kraju doneti odluke koje niste najveći obožavatelj, a u tim trenucima vaš je posao da održite obećanje.

2. Obećavam da ću te pripremiti za ono sa čime ćeš se suočiti u ovom životu.

Vaše dete treba da zna da će uspeti na ovom svetu i da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da se to dogodi. Moraju da se osećaju bezbedno kada idu u stvarni svet. To znači da ćete morati da ostanete pri svom obećanju i da ih pripremite za svet.

3. Uvek ću ti dozvoliti da budeš ono što jesi, umesto da te prisiljavam da budeš ono što želim da budeš.

Kada odgajamo decu, često imamo određenu ideju o tome kako će ona ispasti. Međutim, deca su svoji ljudi i pretvaraju se u osobe kakve žele da budu, a ne uvek one kakve bismo mi želeli da budu. Obećajte svom detetu da ćete mu uvek dozvoliti da bude ono što jeste.

4. Obećavam da ću te pustiti kada budeš spreman.

Jednog dana, vaša ptičica će napustiti tvoje gnezdo. Biće to teško vreme, ali kada budu spremni, ne možete ih zaustaviti.

5. Obećavam da ću ti dozvoliti da praviš greške.

Svi prave greške. Kada vaše dete to učini, nemojte da izgleda kao da je smak sveta. Umesto toga, pokažite mu kako da iz njih uči.

6. Disciplinovaću, a ne kažnjavati.

Postoji razlika između disciplinovanja i kažnjavanja vaše dece. Kazna je više orijentisana na reakciju, dok je disciplina smireno učenje. Uvek treba težiti ka disciplinovanju nasuprot kažnjavanju.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako da deca pojedu sve iz tanjira Tik Tok/whenkatiemetharry