Mama Keli Bejker napisala je esej pod naslovom "Zašto sam doneo svesnu odluku da volim svoju decu malo manje". Ali ovo verovatnije nije esej, već poruka iz srca - Keli je tako iskreno govorila o temi koja je bliska i razumljiva mnogim roditeljima.

Keli je samohrana majka deset godina. Njeni sinovi su imali tri i četiri godine kada se Keli odvojila od njihovog oca, koji je imao vrlo malo učešća u njihovom vaspitanju. I Keli je odlučila da voli svoje dečake "za dvoje". "Došla sam do tačke kada sam zatvorila oči na njihovo loše ponašanje i neprikladne postupke, pripisavši sve traumi razvoda. Uradila sam apsolutno sve za njih. Zaštitila sam ih od svega lošeg na ovom svetu", piše Keli.

Međutim, nakon deset godina kada je svu svoju fizičku i moralnu snagu posvetila svojoj deci, Keli je iznenada shvatila da je "na ivici". Shvatila je da je, brinući o sreći i sigurnosti svojih sinova, potpuno zaboravila na sebe. A sada kada su dečaci već tinejdžeri, ona se oseća potpuno nesrećnom.

"Ova glupa ljubav prema deci ne ostavlja ništa za vas. Svaki dan ih budite, vodite u školu, kuvate za njih, kupujete im odeću, igračke, podržavate ih, zasmejavate, mazite i pazite. Odlično je, ali je i neverovatno iscrpljujuće. U stvari, čak te iscrpljuje, bukvalno te ispija do dna, ostavljajući te bez ičega. Ali vi nastavite jer su ovo vaša deca i potrebna im je vaša ljubav. I jednog dana se probudiš, i svet oko tebe deluje dosadno.

Meni se upravo to desilo. "Jednog dana sam se probudila i shvatila da više ne mogu da nastavim ovu ludu trku ljubavi, jer bih inače umrla", piše Keli. "U tom trenutku sam donela svesnu odluku da ih volim malo manje. I voli sebe malo više. Jer stara izreka "srećna majka, srećna deca" je potpuno istinita.

"Mame (i tate) treba da imaju vremena za sebe, svi treba da volimo sebe više, i, iako zvuči paradoksalno, manje volimo svoju decu. Samo tako ćemo ih naučiti nezavisnosti, naučiti ih da su ljubav i briga o sebi ono što osigurava mentalno zdravlje i, dugoročno, sreću. Ovo nije lako, ali sigurno znam da će od sada moj život, a samim tim i život moje dece, postati radosniji", Keline reči prenosi portal deti.mail.ru.

BONUS VIDEO:

Mama daje deci večeru u tri popodne TikTok/ aims.lc

(Yumama/T.A.S.)