Svaka mama zna koliko posla podrazumeva majčinstvo. Da li ste se ikada zapitali zašto je biti mama tako iscrpljujuće? Nova studija kaže da žena troši energiju na majčinstvo kao da radi 2,5 posla sa punim radnim vremenom istovremeno.

Znamo da su mame superheroji sveta, sposobne da konstantno guraju kroz besane noći, rano jutarnje buđenje, nepokolebljiv stres, bolove u telu i burne talase emocija, piše Baby chick. Iz dana u dan, efikasno se nose sa izazovima majčinstva, uče dok su na poslu i prilagođavaju svoje rutine tako da svoju decu stavljaju na prvo mesto.

Majčinstvo može da bude teško i zamorno. Prema nedavnoj studiji koju je naručio Velch's, američke mame rade u proseku 98 sati između žongliranja poslova, kuvanja, čišćenja, vožnje dece u školu i iz škole, upravljanja aktivnostima posle škole i pomoći oko domaćih zadataka.

Odmerite to u odnosu na ukupan broj sati u toku nedelje (tačnije 168) i oni su u pokretu 58% vremena. To je ekvivalentno radu na dva i po posla sa punim radnim vremenom. Zato nije ni čudo što su mame umorne!

Izveštaj za 2017. anketirao je 2.000 majki širom zemlje sa decom od 5 do 12 godina, na osnovu Velčovog cilja da obezbedi laka i jednostavna rešenja za ishranu za porodicu. Studija je takođe zamolila učesnike da procene svoje resurse dok održavaju kuću.

"Rezultati ankete naglašavaju koliko zahtevna uloga mame može biti i neprekidnu salvu zadataka od kojih se sastoji", rekao je Kejsi Luis, rukovodilac za zdravlje i ishranu.

Istraživanja kažu da mame ulaze u svoje 14-časovne smene, ulaze u 6:23 ujutro i završavaju svoj dan oko 20:31. Što se tiče pauze za ručak? Svakog dana možda imaju blizu jedan sat i sedam minuta zastoja dnevno. Ali sve mame mogu da garantuju da je čak i jedan pun sat vremena čista retkost.

Šta nas drži zdravim?
4 od 10 žena su takođe izjavile da osećaju da je njihov život "neprekidan niz zadataka" svake nedelje. Ali dok se bore sa izbirljivim jelima, razvijaju trikove da nateraju decu da pojedu svoj obrok i upravljaju pritiscima hranjenja svoje porodice hranljivim jelima, mame imaju tajno oružje da obave sav posao.

Ovo je istinsko pitanje koje sada ima ime, zahvaljujući istraživanju "Clinical Psichological Science" - "Roditeljsko sagorevanje" je hronični stres i ekstremna iscrpljenost zbog kojih se staratelji osećaju izmoreno, nemaju više elana i nesigurni u svoje roditeljske sposobnosti.

Briga o sebi je važna kako bi se pozitivno uticalo na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje majki i pružila im zasluženi odmor koji im je potreban.

Kako da dobijete malo "vremena za sebe"
Za mame koje žele da preuzmu potpunu kontrolu nad svojim "vremenom", najbolje je da rade ono što vas čini srećnim. Razmislite o danima pre dece ili čak braka. Zapitajte se šta ste voleli da radite u čemu već neko vreme niste mogli da uživate. To može biti jednostavno kao gledanje omiljene emisije, kupanje, čitanje ili neki hobi, ručni rad.

BONUS VIDEO:

Mama pokazala ogromnu bebu TikTok/_.lala.land_0

(Yumama/T.A.S.)