Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi školaraca: Kako motivisati dete da uradi domaći zadatak

Neka deca jednostavno nisu oduševljena školom i obavezama koje ona donosi. Roditelji, pogotovo dece koja su tek krenula u školu, moraju na razne načine da motivišu svoje dete da stekne naviku i uradi na vreme domaći.

  Izvor: Foto: Profimedia

Teško je naterati dete da radi stvari koje ne želi - da ode na spavanje, da jede povrće i, naravno, da radi domaći. Dok neka deca prirodno uživaju u školi i izvršenju domaćih zadataka na vreme, dosta njih će se pobuniti. I kao i obično, jednom kad vaše dete "utuvi" sebi u glavu da ne želi nešto da radi, teško ga je ubediti u suprotno.

Kako bi im pomogli, predlažemo vam sedam načina kako da ih privolite da rade domaće zadatke (i to dobro).

1. Šareno okruženje

Svaka odrasla osoba koja ima radni sto, zna da šareni i inspirativni radni prostor može pozitivno uticati na kreativnost i obavljanje zadataka. Isto se može reći i za dečiji radni kutak. Bez obzira da li imaju svoj radni sto u spavaćoj sobi ili imaju radni prostor u zajedničkom prostoru u kući, dekorišite ga stvarima koje ih inspirišu (raznobojne olovke, zanimljiva gumica...), da bi im izrada domaćeg zadatka bila zanimljiva. 

2. Nagradite ih

Nagrađivanje vašeg deteta za odrađen domaći može biti kontroverzna stvar, ali kad se uradi ispravno, može biti veoma efektna. Neki roditelji biraju da nagrade svoje dete hranom ili igračkom, ali nagrada može biti jednostavna kao npr. sat vremena gledanja televizije ili neka kreativna zabavna aktivnost. Nagradu kojom ćete ih motivisati da završe domaći zadatak možete izabrati i na osnovu njihovih sklonosti, sposobnosti ili interesovanja.

3. Pohvalite ih

Nagrade ne moraju nužno da budu materijalne prirode. Ako ne želite fizički da ih nagradite (zagraljajem npr.), razmotrite pohvalu kao nagradu. Deca su često zabrinuta da li dobro ispunjavaju želje i zahteve svojih roditelja, prema tome ako odlučite da urađen domaći nagrađujete pohvalom, biće voljniji da ga rade redovno. 

Povezane vesti

4. Odredite vreme kad rade domaći

Većina dece radi bolje kada imaju ustanovljenu rutinu, zato odredite tačno vreme u toku dana posle škole za izradu domaćeg zadatka. Takođe, možete im dozvoliti kad se vrate iz škole da prvo gledaju sat vremena televiziju ili da ručaju. 

5. Dozvolite detetu da samo odluči kad je vreme za domaći

Teško je naterati dete da radi nešto što ne želi. Ukoliko mu dozvolite da ima određeni stepen odlučivanja i izbora kad je reč o domaćem, možete ga dodatno motivisati. Umesto da im kažete kad je vreme za domaći, dozvolite im da oni odluče koje vreme im najviše odgovara. Možda vaše dete više voli da radi domaći čim se vrati iz škole, dok je drugoj deci potrebna pauza.

6. Podržite ih da koriste savremenu tehnologiju

Postoje mnogi načini na koje vaše dete koristi tablet ili kompijuter a nisu povezani sa izradom domaćeg, ali umesto da im kažete da odlože svoje uređaje tokom izrade domaćeg zadatka, vidite da li tehnologija može da im pomogne. Internet može biti moćno oružje prilikom učenja ili istraživanja, kao i mnoge aplikacije koje mogu pomoći vašem detetu sa pravopisom, matematikom i drugim predmetima.

7. Neka domaći bude njihova obaveza

Domaći zadatak je sjajan način da naučite dete odgovornosti, jer jedina osoba koja će osetiti posledicu neurađenog domaćeg zadatka je upravo dete. Postarajte se da razumeju ove negativne posledice i ako je neophodno, dozvolite im da to otkriju na teži način. Ukoliko dozvolite detetu da shvati da je domaći njegova obaveza, pomoći ćete mu da vidi direktan rezultat njegovog postupka. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica