Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoću mamu/tatu: Šta kada dete favorizuje jednog roditelja

Deca vrlo vešto balansiraju između nezainteresovanosti i ulizivačke pažnje, a baš kao što se često dešava da roditelji favorizuju jedno dete, tako se može dogoditi i da mališani svoju ljubav i naklonost iskazuju više prema jednom ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mala deca (posebno dvogodišnjaci i trogodišnjaci) su poznata po svojim jakim, ali nestalnim sklonostima. Jedne nedelje obožavaju sendvič sa šunkom i sirom, a već sledeće su im pileći štapići nezamenljivi. Nažalost, iako se nikako ne mogu upoređivati sa hranom, roditelji često mogu biti favorizovani na ovaj način od strane dece. Zato, kada vaše dete sledeći put kaže “Skloni se! Hoću tatu!” zapamtite da to nije ništa lično.

Zapravo, kada vaše dete favorizuje vas ili vašeg partnera to znači da se oseća blisko sa vama. “Dete je dovoljno sigurno u vašu ljubav i jasno mu je da vas na kratko može odbaciti, a već u sledećem trenutku da dobije topli zagrljaj”, objašnjava Krista L. Svonson, psiholog u dečjoj bolnici u Los Anđelesu.

Povezane vesti

Eksperimentisanje vašeg deteta sa spajanjem i razdvajanjem je takođe i znak da se njegova mašta i memorija razvijaju i rastu. Ono na taj način pokazuje svoju sposobnost za ostvarivanjem različitih odnosa sa pojedincima. “Provodeći vreme samo s jednim roditeljem dete dobija punu pažnju i ono je toga svesno”, kaže Lorin MekKjun, pedijatar i profesor na Univerzitetu Rutgers u Nju Džersiju. Lorin takođe dodaje i da dete na taj način uči da svoja osećanja i želje pretoči u reči i da samostalnije donosi odluke - što spada u vrlo bitne faktore odrastanja.

Evo nekoliko saveta ukoliko se vi ili partner ponekad osetite “odbačeno” od strane svog mališana:

Nemojte shvatati lično

Zaista, nemojte. Vi zapravo imate posla sa nekim ko nije posebno emotivno sofisticiran. Vaši mališani su takođe na ovoj planeti tek godinu ili dve, zato se otarasite te perspektive odraslih i ostavite je po strani. I zapamtite da nije posao dece da se vi osećate dobro u svojoj koži.

Povezane vesti

Približite se detetu ili se povucite ako je ono više vezano za vas

Ukoliko je dete više vezano za vas, možda je vreme da se povučete i ostavite više vremena i prostora partneru da bude sa detetom kako bi izgradili čvršći odnos. To je taman i prilika da se posvetite sebi, budući da verovatno niste odavno. Sa druge strane, ukoliko se vi osećate zapostavljeno, jednostavno uđite u igru i približite se detetu. Ukoliko je dete trenutno više vezano za vas, takođe možete razgovarati sa njim o svom partneru, savetuje Kajli Pruet, profesor na Jejl Univerzitetu i dečiji psiholog. Govorite fraze poput recimo - “Tata nas baš voli. Zar nismo srećni što ga imamo?”  

Nemojte vršiti pritisak na dete

Zahtevati nešto od deteta ili vršiti pritisak na dete može samo pogoršati situaciju. Umesto toga, stavite detetu do znanja da ga volite i da ste uvek tu za njega, bilo da ono trenutno to želi ili ne.

Nemojte gubiti nadu

Eksperti se slažu da je favorizovanje roditelja kod dece potpuno normalna i prolazna faza koja, u najgorem slučaju, može da potraje nekoliko meseci. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica