Roditelji uvek žele svojoj deci najbolje i u nameri da im to i pruže, nesvesno prave neke greške. Iskusni roditelji kažu da u prvim godinama detetovog života treba uživati jer je to najlepši period, a neki od njih su otkrili i zašto se kaju u odgajanju svojih mališana.

Pročitajte, možda vas to spreči da i vi napravite iste greške!

Što nisu više razgovarali sa detetom

Maloj deci je potrebno zaista dosta kontakta sa odraslima, a svaki roditelj zna da su mališani u stanju da postave "milion" pitanja dnevno. Naravno, i mami i tati ponekad treba odmor, pokušajte da vam ne postane navika da dete stalno terate da se igra samo dok vi nešto radite. U nekom trenutku, brže nego što mislite, primetićete da je dete poraslo i da mu više nije potrebna vaša pažnju u tolikoj meri.

Zato, potrudite se da vreme provodite sa detetom i da uživate u komunikaciji sa njim.

Što nisu više grlili dete

Naučnici često ističu da zagrljaj ima veliku važnost u životu čoveka, zato nemojte da zaboravite da svakodnevno grlite svoje mališane! Brzo će porasti i doći će period kada vam neće dati da ga zagrlite, zato uživajte u ovim momentima dok još možete, piše brightside.me.

Nisu ih dovoljno fotografisali i snimali

Istina, to nema nikakav uticaj na život vašeg mališana, ali će vama biti lepo da se u budućnosti setite uz pomoć fotografija i snimaka nekih trenutaka sa detetom.

Nisu zapisali prve reči mališana

Roditelji jedva čekaju da dete izgovori svoje prve reči, a jednog dana to postaje samo lepa uspomena. Naravno, nije ništa strašno i ako ne zapišete prve reči svog deteta, ali neće škoditi ni da ih imate negde upisane.

Nisu igrali dovoljno kreativnih igara

Ne znači da će dete postati neki umetnički genije ako igrate dosta kreativnih igara sa njim, ali je to dobra prilika da vidite u čemu dete uživa, šta ga zanima, ali i da se dobro zabavite. Svakako, kreativne igre mogu da doprinesu razvoju inteligencije, mašte, vokabulara, ali opet, naglasak je na vremenu koje provodite zajedno, radeći nešto zajedno.

Što su bili previše strogi

Naravno da roditelji moraju da deci postavljaju granice i pravila i zbog toga u očima mališana ponekad deluju strogi. Ali, ne kaju se roditelji zbog toga, već zbog toga što su bili previše strogi u smislu da su zahtevali mnogo od dece, imali visoka očekivanja, kažnjavali ih za loše ocene i slično.

Nisu uvažavali dečje mišljenje

Odrasli uvek misle da sve znaju bolje od dece, zato često ne uzimaju u obzir mišljenje mališana ni onda kada bi to trebalo. Deca čije mišljenje roditelji ne poštuju postaju nesigurna u sebe, zato pustite dete da kaže svoj stav, razgovarajte.

Nisu dovoljno usrećili dete

Lepe uspomene iz detinjstva su dragocene stvari koje nam niko ne može oduzeti. Srećna deca, koja odrastaju u zdravoj atmosferi, lakše se prilagođavaju životu u odraslom dobu. Dakle, potrudite se da dete ima što više srećnih trenutaka u svom detinjstvu – i to ne znači nužno kupovinu nečega i trošenje novca.

Što su poslušali nečiji savet

Samo roditelji znaju koliko neželjenih saveta o vaspitanju dece svakodnevno dobijaju. Ali, svaki roditelj najbolje poznaje svoje dete i najbolje zna šta mu je potrebno. Naravno, nije loše saslušati neki savet, ali to ne znači da ga nužno treba i primeniti.

Nisu bili uz decu u najvažnijim trenucima

Neke stvari koje odraslima ne deluju važno, mališanima su i te kako važne. Dakle, iako se vama čini da imate sasvim opravdan razlog da se ne pojavite na priredbi svog mališana, pokušajte da ipak budete tamo. Biće vam žao kada shvatite koliko ste važnih trenutaka u životu svog mališana propustili.

BONUS VIDEO:

Dečak rasplakao TikTok TikTok/paye_paye

(Yumama/N. Z.)