Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PITALE SMO MAME KOJA JE PRVA REČ NJIHOVOG DETETA: Odgovori su iznenađujući, a posebno uzrast kada je progovorilo

Autor Sandra Krstanović

Meme i čitateljke Yumame otkrile su nam kada su njihove bebe izgovorile prvu reč i koja je to bila.

 Bebe, deca, dečak, devojčica Izvor: Shutterstock

Taj trenutak kada vaša beba izgovori prvu reč je jedan od najdragocenijih. Nekada se i sami iznenadite kada prvo izgovore neki predmet, ali uglavnom je "takmičenje" da li će to biti prvo "mama" ili "tata".

Sa naučne tačke gledišta kada je u pitanju razvoj govora kod dece to izgleda ovako:

Između 6. i 7. meseca dete ulazi u fazu čavrljanja, u 8. mesecu dolazi do pojave šaputanja, u 9. mesecu se javljaju jasni dupli slogovi, krajem 10. meseca dete ulazi u fazu dijaloga u kojoj tačno ponavlja poznate slogove, a oko 12. meseca se pojavljuje prvi slog koji ima smisao, može se razumeti značenje. U ovom periodu obično dolazi do pojave prve reči kojom dete svesno imenuje predmet ili biće.

Možda će vas zanimati

Međutim,evo kakva iskustva imaju mame sa svojom decom. Na veliko iznenađenje u većini komentara se navodi da su bebe već sa 6 i 7. meseci rekle prvu reč i da one nisu bile ni "mama" i "tata" već "baba":

" Sa 6. meseci ćerkica rekla baba i sad sa 5 godina ne zaklapa kao neka baba", glasio je jedna od komentara na koji se nadovezalo još par: "Sa 7. meseci baba", "Sa pet meseci baba, od mama ni traga".

Takođe, reč "mama" su reč "tata", "deda" i "baba zbacili sa trona. "Sa šest meseci tata, pa deda još uvek čekam da izgovori mama", navodi jedna mama, a druge su pokušale da je "uteše": "Što bi zvali kada smo stalno tu!" i " Ha-ha-ha! Samo nek su živi i zdravi, zvaće nas kad im ustrebamo".

Prema komentarima najčeće prva reč dečaka je auto: "Sa 9 meseci, auto mu je bila prva reč i još uvek je reč koju izgovori bar 1000 puta dnevno.."

 Mama, tata, dete, beba, porodica
MAma i tata uče bebu da govori
Izvor: Shutterstock

Ima i onih primera koji su "kasnije" progovorili: "Stariji sa 10. meseci, mama, tata... A sa 1,5 kompletne rečenice! Mlađi do tri ipo ni reč... Samo pantomima....e onda kad je krenuooooooo..... Ne zaklapa" ;"Moj sa 3,5 rekao mama... Evo sa 5 god.sve priča, doduše još uvek ne izgovara pravilo.... Ali priča sve".

Bilo je i onih šaljivih odgovora:

"U stomaku oboje znali tablicu množenja", "a kada su izašli iz stomaka, odmah počeli pričat nemački".

Međutim, jedan komentar je najviše odskakao po svom objašnjenju i dobio je najviše lajkova:

"Dakle, prva prava smislena reč se javlja oko 10.meseca. baba,mamam,tata sa 5. meseci nisu prave reči nego dete izgovara slogove bez smisla i ne misli na konkretnu osobu. Ako je kojim slučajem pogledala u babu i rekla baba, puka koincidencija".

Sve u svemu svako dete je priča za sebe, a roditeljima će uvek ostati u sećanju ta prva reč koja je izgovorena, pa makar to bilo i slučajno.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica