Mnogi roditelji muku muče da smisle kako da zabave svoju decu, posebno kada je vreme napolju loše, pa igranje na svežem vazduhu ili šetnje ne dolaze u obzir.

Jedna mama bila je upravo u toj situaciji, a onda joj je baka dala najbolji savet, koji je ona odlučila da podeli na forumu Netmums.

"Najbolji savet koji sam ikada dobila od svoje bake: 'Zapamti da si ti roditelj, a ne klovn'. Time je zapravo htela da kaže da ne treba da osećate kao da ste vi direktno odgovorni za to da zabavite svoje dete svakog sata. U redu je da očekujete da se zabave sami nekoliko sati dnevno. U redu je da pustite da im bude dosadno.

I savršeno je prihvatljivo da od njih tražite da vam pomažu u kućnim obavezama, jer ne samo što ih time učite važnim veštinama, već to i vama, kao roditelju, daje više vremena koje ćete provesti radeći važnije stvari.

Većina dece ima igračke i knjige, ohrabrite ih da koriste to što imaju", napisala je ova mama.

Kada je lepo vreme, a i kada su deca dovoljno velika da možete da ih pustite da se sami igraju napolju, ona savetuje da ih pustite da se sami zabave u dvorištu ili obližnjem parku.

"Nemojte da bdite nad njima svaki sekund. Kada su deca starija, spakujte im ručak i pošaljite ih negde da se igraju dok vi odmarate kod kuće. Nemojte da ispunjavate svaki njihov trenutak zabavnim aktivnostima, tako ćete im zapravo više dugoročno pomoći", poručuje ona.

Inače, i brojni stručnjaci, između ostalih i dr Ranko Rajović podsećaju roditelje da je dobro da deci ponekad bude dosadno, te da nema potrebe da im stalno smišljaju neku zabavu.

BONUS VIDEO:

Igre za intelektualni razvoj decu u kući  TikTok/manaratcenter

(Yumama/N. Z.)