Od jutra do mraka kuvate, perete, peglate, čistite, igrate se sa decom i brinete o njima, a onda uveče sednete da odmorite nekoliko minuta i uzmete telefon da vidite šta ima na društvenim mrežama? Niste jedini, mnoge mame i tate to rade, ali zapravo prave grešku koja ih izlaže dodatnom stresu.

Roditelji se uglavnom mogu podeliti na dve grupe – na one koji redovno objavljuju fotografije svoje dece na mrežama iako to sa sobom nosi rizik – i ona kojima mreže služe za opuštanje, pa u pauzi listaju da vide šta se dešava kod drugih ljudi.

Ovi drugi zapravo često nesvesno sebi na ovaj način povećavaju stres i negativne emocije, pokazala je najnovija studija, a prenosi eva.ro. Stvar je u tome, kažu stručnjaci, što mame i tate sebe izlažu pritisku poredeći se sa drugim roditeljima, poredeći svoje dete sa drugom decom, a to je upravo znak toskičnog okruženja iz kojeg bi trebalo povući se.

Novo istraživanje o korišćenju društvenim mreža i nivou kortizola, pokazalo je da su mame koje više vremena provode onlajn sklonije tome da sebe porede sa drugima, što dovodi do stresa i negativnih emocija.

Naravno, nije samo po sebi loše to što imate društvene mreže, možda prosto ne pripadate grupi na koju utiču na ovaj način, a neka pitanja će vam pomoći da to utvrdite. Da li se osećam dobro ovde ili se nakon korišćenja društvenih mreža osećam iscrpljeno i utučeno? Da li prikazujem sebe onakvu kakva sam, osećam li podršku?

Preveliko breme onlajn grupa

Društvo je prepuno poređenja u svim sferama, a to je zamka u koju mame lako upadnu, posebno novopečene. To u njima, međutim, izaziva osećaje besa, tuge, oslobađanje kortizola.

Ono što treba imati na umu je da se na društvenim mrežama svi trude da pokažu kako je sve savršeno – kuća uvek čista i uredna, deca mirna i spremna da se nasmeše za lepu porodičnu fotku, frizure savršene, nokti nalakirani, a na stolu tanjir sveže spremljenih kolača. I dok se nesvesno upoređujete sa tim savršenim trenutkom koji je neko objavio na mrežama, niste ni svesni koliko sve to na vas utiče, ali se odjednom osećate isceđeno.

Naravno da postoje i brojne onlajn grupe i onlajn prostori koji su zaista od koristi (budućim) mamama i tatama, a glavna stvar je da obratite pažnju kako se osećate nakon posete nekoj virtuelnoj grupi ili nakon skrolovanja po društvenim mrežama. Najbolja stvar koju možete da uradite za sebe je da se okružite ljudima koji vas vole i podržavaju.

BONUS VIDEO:

Kako da prestanete da delite previše informacija sa drugima TikTok/justaskjefferson

(Yumama/N. Z.)