U periodu praznika prisustvujemo raznim porodičnim okupljanjima, od slava, dočeka Nove godine, do Božića. Neki članovi porodice tada imaju priliku da vide i upoznaju se sa našom decom, okuplja se šira porodica, a neretko se dogodi da se neke granice pređu.

Baš o tome je pričala mama Aleksis na društvenim mrežama. Kako je navela, ona zna koliko za novopečene mame mogu da budu problematična porodična okupljanja, pa je na svom Instagram nalogu objavila nekoliko pravila koja njeni članovi porodice moraju da poštuju.

Kako je naglasila na početku, porodica kada se okupi igra se sa bebom "vrućeg krompira" dok prebacuje dete iz jendih ruku u druge. Takođe, starije tetke i bake su tu da daju savet za sve, a očekuje se da se mama skloni kako bi podojila dete. Aleksis se ne slaže sa ovim, jer smatra da dete koje je gladno mama treba da doji uvek i svuda.

Evo koja pravila još je navela Aleksis:

  1. Neće svi članovi porodice držati bebu.
  2. Zabranjeno deljenje dečijih fotografija na društvenim mrežama bez dozvole.
  3. Nema ljubljenja bebe.
  4. Zadržite savet za sebe.
  5. Imajte razumevanja ako porodica mora da ode ranije.
  6. Mame mogu hraniti svoju bebu bilo kada i kad god.
  7. Izbegavajte komentarisanje tela nove mame.
  8. Ne očekujte da će nova mama biti ista kao što je bila pre osnivanja porodice.

Mnoge majke su komentarisale video snimak i priznale da osećaju tremu zbog porodičnog okupljanja.

"Dobili smo treće dete i toliko sam zabrinuta za Badnje veče/Božići kako će to izgledati samo nekoliko dana posle porođaja."

"Prošlog utorka sam bukvalno rodila prvu bebu, a moja mama je pokušavala da me pritisne ili požuri da sa svima podelim trenutak kada beba dođe kući. Bukvalno sam napustila porođajni krevet! Moj put do naše bebe nije bio lak, pa dozvolite meni i mužu da uživamo u našoj bebi, a da svi ne pokušavaju da upadnu." - napisala je još jedna mama.

BONUS VIDEO:

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/T.A.S.)