Kejti Bouman ima 29 godina i mama je četvorogodišnjeg deteta i blizanaca koji uskoro pune dve godine, nedavno je objavila fotografiju posle trećeg porođaja koja je postala viralna. Neko je slikao mamu, njen izraz na licu pokazuje razočaranje, umor, iscrpljenost - a jedan od problema sa kojim se nova mama suočila jeste dolazak člabnova porodice da vide bebu dok još nije izašla iz porodilišta.

Prenosimo vam njen Facebook status u celosti:

"Ova fotografija dokazuje da slika govori 1.000 reči. Ovo sam ja, otprilike 24 sata nakon porođaja. Nemam pojma ko je snimio fotografiju, ali verovatno možete videti kako se osećam na samoj fotografiji.

Ova majčina fotografija pokazuje kroz šta prolaze neke žene dan ili dva nakon porođaja. Da li je to previše za tražiti? Jedan ili dva dana da se nova mama pomiri sa činjenicom da je iz njenog tela izašlo sićušno ljudsko biće. Jedan ili dva dana da se konačno istuširate i operete znoj i krv sa tela. Jedan ili dva dana da pritisnete bol zbog upaljenih bradavica dok se uči da doji. Jedan ili dva dana da pokuša da se naspava jer je potpuno iscrpljena. Prva poseta novorođenčetu: pravila za goste Pre nego što ste uvedeni u svoj novi život kao majka, upravo ste prošli kroz jedno od najtežih i najiscrpljujućih iskustava u svom životu. Rođenje deteta.

Da li su svi zaboravili šta to čini vašem emocionalnom i fizičkom blagostanju? Poslednja stvar koju onda želite je da svi bombarduju vašu sobu posetiocima pre nego što ste imali priliku da se oporavite. Boli vas vagina ili stomak najviše na svetu. Trudite se da se udobno smestite na tom tvrdom bolničkom krevetu, jer vam nijedan položaj ne odgovara. Jedva možete sedeti, stajati, ležati ili hodati. Iskreno, moja vagina i dalje boli 2 ili 3 nedelje nakon toga. Bolnica vas neće pustiti kući dok ne ispraznite creva i dok vam vagina takođe ne ispadne.

Svi su tako uzbuđeni kada imaju fotografiju sa svojom novom bebom, a nova mama nema prokletu fotografiju sa sopstvenim detetom! Morao sam da tražim da se slikam sa bebom, da bih imao bar jednu fotografiju. Hvala babici koja je bila ljubazna da mi uzme telefon i napravi najdragocenije fotografije koje imam. Štaviše, imam samo selfije. Svi žele da se pohvale kako su videli bebu u prva 24 sata. Oni jednostavno moraju da zadovolje svoju potrebu da drže ovu novu bebu. Ako im ne dozvolite da posete bolnicu, vi ste sebična, osetljiva, kraljica drame.

Onda ljudi dolaze sa svojim komentarima "sada izgledaš samo 4 meseca trudno umesto 9" ili "izgledaš umorno" Izvinite, ali u kom svetu je u redu komentarisati izgled nove majke? Da mi vagina nije upaljena, mogao bih te samo isprašiti. Sigurno ima onih mama koje jedva čekaju da dođu u posetu. Ne radi se o tome. Reč je o ljudima koji su pokušali da zamole posetioce da sačekaju dan ili dva, ali su stvorili osećaj kao da im je rečeno da ne mogu biti u životu bebe. Osećam se toliko voljeno da su svi jedva čekali da upoznaju našu novu bebu i tako sam srećna što su svi želeli da budu deo života naše bebe.

Ono što nisam shvatla je koliko je teško pokušati da zamolim ljude da ne ostanu ceo dan. "Biće to samo brza poseta." Preumorni ste da biste se svađali, pa sedite i čekate da vam vrate dete i odu. Sledeći put kada neko koga poznajete dobije bebu, setite se kako je ova nova majka izgledala umorno. Znam da svi ne mogu da čekaju, ali zapamtite da nije vaše pravo da posetite novu bebu, to je privilegija. Ako vas to vređa, idi kući i stavite to u svoj dnevnik ljutnje."

BONUS VIDEO:

Beba džin i majka heroj iz Gornjeg Milanovca RINA

(Yumama/T.A.S.)