Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 STVARI KOJE ĆE DECA DA PAMTE O VAMA KADA ODRASTU: Evo koje slike mame i tate ostaju zauvek urezane u sećanju

Evo kojih 7 stvari će vaša deca pamtiti o vama kada odrastu - saznajte čega se najviše sećaju o mami i tati!

 7 stvari koje će vaša deca pamtiti o vama kada odrastu. Izvor: Shutterstock

Sećanja iz detinjstva su nejasna i nagla, ali neka od njih su zauvek urezana u sećanje. I ono što nam se sada ne čini važnim, za dete može postati jedan od najsjajnijih trenutaka njegovog života, posebno kada u svom umu formira predstavu, odnosno sliku svog oca ili majke.

Setite se priča iz detinjstva koje pričaju vaši prijatelji i poznanici. Šta je sačuvano u njihovoj memoriji? Lice majke na dedinoj sahrani, negodovanje prema tati, koji je zbog posla propustio školsku predstavu, srećne oči njegovih roditelja tokom porodičnog izleta van grada... Neki trenuci ostaju detetu za ceo život, bez obzira koliko su stari.

Evo kojih 7 stvari će vaša deca pamtiti o vama kada odrastu:

1. Vreme koje ste proveli sa njima

Malo je verovatno da će se setiti svih igračaka koje ste poklonili za rođendane ili količine sladoleda koju ste kupili. Događaji okupljaju porodicu mnogo više od stvari, tako da će vaš zajednički vikend u kafiću, kada ste iskreno uživali u društvu jedni drugih, verovatnije ostati upamćen.

2. Oni trenuci kada odložite telefon na stranu

Trudimo se da fotografišemo sve najvažnije trenutke u životu deteta i praktično nikada ne ispuštamo sprave. Ali ono što je detetu važno nije stvarni dokaz njegovih veština, već vaša pažnja. Deca znaju da ih volimo, ali u onim trenucima kada isključimo računar i odložimo telefon na stranu, osećaju brigu i vašu želju da budete sa njima.

3. Vaše pohvale

U svetu u kojem se fraza "volim te" prečesto čuje, ove reči počinju da gube svoje značenje. Ali postoje i drugi načini da izrazite svoja osećanja prema detetu, kao što su: "Ponosan sam na tebe", "Činiš našu porodicu boljom" i "Ti si dobar prijatelj". Sve ove fraze od malih nogu razvijaju individualnost i samopoštovanje kod deteta.

4. Kako pronaći izlaz iz teških situacija

Vi ste mentor svoje dece u svetu koji im je nepoznat i koji ih čini ranjivim. Tokom teškog perioda u njihovom životu – na primer, u slučaju smrti ili bolesti člana porodice – vaše reči i postupci ulivaju deci osećaj samopouzdanja i sigurnosti. Ovo su trenuci koji se najviše pamte.

5. Vreme kada vas nije bilo

Deca teško prolaze kroz trenutke kada su im roditelji potrebni, ali ih nema. Ali u isto vreme, takvo iskustvo ima i pozitivan efekat. Samostalno prevazilaženje izazova za postizanje svojih ciljeva deo je odrastanja i sticanja nezavisnosti.

6. Način na koji se vi i vaš partner ponašate jedno prema drugom

Deca uvek uzimaju obrasce ponašanja od svojih roditelja, a ako nekome nešto kažete iza leđa ili se prema nekome loše ponašate, tako će se i ponašati, smatrajući takvo ponašanje normom. U prisustvu dece pokažite ljubav i brigu prema partneru, jer dete uči iz vašeg modela ponašanja, čak i ako to ne primećujete.

7. Kako se ponašate pod pritiskom ili u stresnoj situaciji

Život nije uvek bezbrižan i lak, a vaša deca kopiraju obrasce ponašanja u stresnim situacijama... Na primer, kako reagujete kada ste pod stresom na poslui, tako i oni mogu reagovati kada školski projekat nije spreman... Ako dozvolite da vas stres sruši, vaša deca će takođe biti nespremna da se nose sa životnim izazovima kao odrasli. Dete će takođe zapamtiti da ako se pojave ozbiljni problemi, ne može da se osloni na vas.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:20
MUŽ OTEO NAŠE DETE I NA VELIKI PETAK ILEGALNO GA ODVEO U ŠVAJCARSKU! Nisam znala ništa 30 sati! Jeziva ispovest Jelene iz Beograda
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica