Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 STVARI KOJE BI DANAŠNJI KLINCI MOGLI DA NAUČE OD DECE ROĐENIH 90-IH: Jedan crtani dnevno i igra napolju do mraka

Evo nekih lekcija koje bi deca iz 90-ih mogla naučiti današnju decu - 7 stvari u vaspitanju i odrastanju koje su se promenile!

 Šta današnja deca treba da nauče od rođenih 90 ih_505204663.jpg Izvor: Shutterstock

Svaka generacija nosi svoje – i loše strane i vrednosti. Iako nam se čini da su današnje generacije klinaca logično ispred onih iz 90-ih, nije uvek sve kako izgleda.

Sporo povezivanje na internet, žice svuda, jedan crtani film dnevno na TV-u, odsustvo mobilnih telefona... To su stvari koje današnja deca ne mogu tako lako da razumeju, uz svu tehnologiju koja im je danas dostupna. Ponekad oni koji su bili klinci 90-ih - odnosno današnji roditelji - osećaju da su inferiorni u odnosu na današnje "gejmere".

Realnost je malo drugačija, samo zavisi od toga koji aspekt gledate. Generacije koje su živele i preživljavale sa manje... od svega, sigurno imaju mnogo veština koje bi posramile današnje klince, a danas ih među decom gotovo da i nema. Evo nekih lekcija koje bi deca iz 90-ih mogla naučiti današnju decu:

1. Strpljenje je vrlina
Gotovo sve što poželite ovih dana može biti vaše u roku od nekoliko minuta: omiljena epizoda vaše omiljene serije, igračke sa drugog kraja sveta, gotova večera. Ali klinci iz 90-ih, koji nisu mogli samo da gledaju šta su želeli kada su želeli, već su morali danima da čekaju šta su želeli, znaju da je ponekad prava magija samo čekanje, piše Miss7MAMA.

2. Dosada može biti dobra stvar
Devedesete. Ono vreme kada – nije bilo ničega. Niste imali luksuz interneta i surfovanja da biste ubili dosadu. Telefon je korišćen samo za svrsishodne razgovore. A da se koristi u druge svrhe, roditelji bi izgubili živce. Kada kažete današnjoj deci da spuste ekrane, oni obično ostaju na mestu, ne znajući šta da rade ili kuda da idu. Ne znaju kako da ispune vreme kada im je dosadno. Izlazak napolje i pronalaženje prijatelja sa kojim ćete se igrati, uzmite bojice i crtajte, izmislite igru sa svojom braćom i sestrama. Za decu iz 90-ih, ti sati dosade postali su najzabavniji i najkorisniji od svih. Današnja deca to ne znaju.

3. Svi imamo nezgodnu fazu
Naravno, u ovoj eri društvenih medija, izgleda kao da današnji "predtinejdžeri" i tinejdžeri sijaju bez napora. Ali oni koji su iskusili osmeh za školsku fotografiju sa ustima punim proteza, sa debelim naočarima ili čudnim frizurama: znaju da cene kada jednog dana pogledaju fotografije i shvate koliko su bili divni i koliko su zaista prava deca. Današnja deca kroz filtere i sva druga poboljšanja vide kako tinejdžeri mogu da izgledaju, pa se osećaju kao da su sami na svetu koji se tako osećaju.

4. Briga o planeti je važna, kao i briga o drugima
Iako nam se čini da deca danas znaju mnogo više o očuvanju životne sredine, činjenica je da su deca iz 90-ih bila svesnija, na primer, činjenice da se đubre baca na ulicu. Danas znamo sve o sortiranju otpada, gde šta ide, kako se reciklira, šta se ne baca i brinemo o Zemlji na mnogo načina imajući u vidu klimatske promene. Međutim, mnoga deca nisu svesna da smeće ne bacaju na zemlju.

5. Morate paziti na svoj tamagoči (igračka "kućni ljubimac") ili će umreti
Ko je bio kažnjen jer je potajno želeo da nahrani svoje tamagočije na času matematike? Pa da. Vaš cilj je bio da održite tog pikseliziranog ljubimca živim. Nije bilo druge opcije jer niste želeli da umre. Današnja deca imaju modernije verzije kompjuterizovanih ljubimaca, ali kao i sve ostalo, želja da se ljubimac održi u životu brzo ih napušta. Taj, ionako ćeš stvoriti još jedan. Odgovornost i istrajnost su svakako lekcije koje bi koristile današnjoj deci.

6. Ne mora svaki trenutak da postane viralan
Ooo, ovo je tako važna lekcija, koja bi možda bila najteža za današnju decu. Jer – ako nije na društvenim mrežama, nije se ni dogodilo, zar ne? A deca iz 90-ih znaju da nijedan post na društvenim mrežama nije dovoljno dobar da propustite minut da se igrate sa svojim najboljim prijateljima ili porodicom napolju. Vozite se biciklom po komšiluku sa prijateljima i farbate nokte u plavo bez fotografija. Ne mora sve biti snimljeno ili postavljeno na TikTok da bi zadržalo stalno mesto u vašem srcu.

(Yumama/Miss7MAMA)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:34
Igračke koje ne treba kupovati deci
Izvor: TikTok/montessori.mothering
Izvor: TikTok/montessori.mothering

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica