Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE BEBINA OMILJENA OSOBA U PORODICI - TO NIJE UVEK MAMA: Evo koga novorođenče zapravo najviše voli i zašto

Koga beba najviše voli - ova osoba u porodicu je za nju broj jedan, a to ne mora nužno uvek da bude mama!

 Koga beba najviše voli u porodici. Izvor: Shutterstock

Iako je sa mamom prvi kontakt, beba je u njenom stomaku, prepoznaje njen glas, kada se rodi odmah je na maminim grudima, ali ne mora da znači da je uvek mama omiljena osoba novorođenčeta.

U porodicama sa malom decom ponekad se vode rasprave o tome koga beba više voli, mamu ili tatu. Ili možda čak i baku ili deku? Ili stariju braću i sestre?

Dženifer Breg, doktor medicine, sertifikovani neonatolog, objašnjava kada bebe zaista počnu da prepoznaju svoje voljene i da ih "favorizuju"

"Bebe mogu početi da prepoznaju poznata lica u prvih nekoliko dana života. Po rođenju, bebe mogu da vide oko 20 do 30 cm ispred sebe. Tokom prvog meseca života brzo nauče da prepoznaju lica voljenih. Sa 7 meseci jasno pokazuju sklonost prema poznatim licima nad nepoznatim licima", kaže Brag.

Bebe imaju tendenciju da više vole svoju majku od ranog detinjstva iz prilično očiglednih razloga - to je njen glas na koji su navikli, kao i poznati miris.

Pažnja bebe može početi da se preusmerava na tatu i druge članove porodice kada malo poraste - od 6 do 9 meseci.

"Prednost se daje glavnom negovatelju bebe - na primer, ocu, posebno ako je beba hranjena na flašicu, a otac češće pomaže oko bebe", kaže Alisa Kuban, pedijatar. "Deca postaju vezana za osobu koja najčešće reaguje na njihove društvene signale, kao što su plač ili osmeh, a to možda nije uvek njihova majka."

Kako roditelji mogu da se povežu sa svojom bebom?

Ispostavilo se da postoje načini da osvojite naklonost vašeg mališana. "U početku, najčešći faktor koji utiče na to koga beba izabere jeste ko je najviše hrani", objašnjava Kuban. Međutim, kada dete nauči da sedi i igra se, prioriteti se mogu promeniti. Najbolji način da se pomogne roditeljima da se povežu sa svojim detetom je kroz igru, ali roditelj mora aktivno da uključi dete u ovu igru.

"Roditelji treba da upamte da je veća verovatnoća da će dete koje nauči da stvara zdrave veze u detinjstvu imati dugoročne veze kao odrasla osoba", kaže Dženifer Breg. "Ključ za stvaranje snažne veze sa bebom je uživanje u vremenu koje provodite zajedno i reagovanje na njegove znake, to ojačava vašu vezu."

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:17
Beba prvi put proba sladoled
Izvor: TikTok/funnydudetrending
Izvor: TikTok/funnydudetrending

 (Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica