Jedan od najvažnijih događaja u životu hrišćanske porodice je krštenje. To je kao duhovni rođendan, svečani prvi korak ka duhovnom hrišćanskom životu. Ceremonija crkvenog krštenja odvija se u krugu bliskih ljudi: roditelja deteta, kumova, rođaka i porodičnih prijatelja. Postoji tradicija davanja poklona u čast ovog značajnog događaja. Ponekad je teško odlučiti koji će poklon biti uspešan i relevantan za porodicu. Prvo što možemo da preporučimo je da odaberete poklon.

Vrednije poklone najčešće kupuju bliski članovi porodice i kumovi, dok prijatelji i rođaci uzimaju nešto simbolično. Glavna stvar je da je poklon od srca. Da bismo vam pomogli u izboru, pripremili smo izbor različitih poklona koji su savršeni za ovu posebnu priliku.

1. Krst

Krst je glavni atribut hrišćanske religije, stoga je neodvojiv u sakramentu krštenja. Ovaj simbol vere stavlja se na grudi deteta tokom ceremonije. Preporučljivo je da krst bude od srebra ili zlata i da treba da bude osveštan u crkvi pre nego što ga poklonite.

2. Medaljon

Ovo može biti privezak ili mali detalj koji se nosi uz telo. U njega stavljaju tamjan ili neku vrstu svetinje u vidu komadića moštiju nekog svetitelja, na primer. Obično se amajlija nosi oko vrata zajedno sa krstom. Na medaljonima su često prikazane ikone.

3. Dukat

Ovaj poklon najčešće kupuje kum ili bliska porodica. Ovo je dukat od plemenitog metala, rađen po narudžbini posebno za dan krštenja. Na jednoj strani možete dodati sliku anđela čuvara, a na drugoj - datum krštenja i ime deteta.

4. Peškir ili platno

Veoma praktičan poklon za tajnu krštenja. Ovo je peškir ili pelena sa slikama simbola hrišćanstva. Koristi se za umotavanje deteta posle svetog čina.

5. Ikona

Na krštenju se bebi može pokloniti ikona Isusa Hrista, kao i ikona sveca kojeg porodica slavi kao krsnu slavu ili ikona svetitelja po kojem je dete dobilo ime. Takođe, ikona Bogorodice bila bi divan poklon za devojčicu.

6. Biblija

Mnogi se odluče da za krštenje poklone Bibliju. To može biti Sveto Pismo ili biblija za decu u kojoj su velike biblijske priče skraćene i uprošćene. Ovo su posebni pokloni. Oni ne treba da budu samo lepi i korisni, već i da sadrže duhovnu poruku i da imaju simbolično značenje. Takvi pokloni će uvek podsećati dete i njegove roditelje na svetli događaj u životu.

7. Digitalni foto ram

Digitalni foto ram je uređaj koji prikazuje preuzete fotografije. Može se ugraditi u dečiju sobu. Ovaj okvir za fotografije doneće mnogo divnih emocija i zadovoljstva detetu i njegovim roditeljima.

8. Otisak malih ruku i stopala

Ovaj set će biti veoma sladak poklon koji će roditelji definitivno ceniti. Zauvek će posdsećati roditelje na male ruke i noge bebe, ali i na to koliko je njihovov dete poraslo.

9. Ručno rađeni pokloni

Ako imate neku sposobnost da pravite stvari svojim rukama, onda će takav poklon biti veoma vredan i sladak za bebine roditelje, jer ćete u njega uložiti svoje vreme i ljubav. Ovo može biti slika sa pertlama ili nitima, pletena igračka ili šešir za dete, konj za ljuljanje od drveta itd. Takođe možete ispeći tortu ili druga peciva za praznični sto.

10. Korisni pokloni

Korisni predmeti dati za krštenje treba da budu korisni u svakodnevnom životu deteta. Pošto ovaj porodični praznik označava početak fizičkog i duhovnog života bebe, sve stvari treba da budu korisne i iskorišćene u procesu nege i vaspitanja bebe.

11. Predmeti za domaćinstvo

Mogu biti dobri pokloni za krštenje za dete. Obratite pažnju na komplete dečije posteljine, tople ćebad, ćebiće od prirodnih tkanina, ortopedske jastuke. U kupatilo možete poneti i sve što vam je potrebno za kupanje deteta, a to su: udobne kadice, gumene igračke sa kojima beba može da se igra u vodi. Biće vam potrebni i kozmetički kompleti za negu nežne bebine kože. Set peškira, a na listi poklona su i setovi peškira za novorođenčad. Izbor peškira je raznovrstan, i to: od peškira sa dečijim crtežima do običnih. Po pravilu, dečaci biraju plavu odeću, a devojčice ružičastu. Međutim, nije neophodno pridržavati se ovih stereotipa, već dajte svom detetu peškire boje breskve, bež, svetlo zelene ili bele. Glavna stvar je da budu napravljeni od prirodnih materijala kako ne bi oštetili kožu bebe.

12. Dečija odeća

Dečija odeća je univerzalni poklon za bilo koji uzrast i pol. Kada je birate, treba da slušate ukus oca i majke ili uzmete u obzir modu. Posebno lepo izgleda odeća sa dezenima iz dečijih bajki, crtanih filmova ili filmova. Obična odeća takođe izgleda elegantno. Takođe možete naručiti, na primer, bodi ili drugi komad odeće sa izvezenim imenom bebe.

13. Posuđe

Ako poklonite set dečijeg posuđa ili pojedinačnih predmeta za krštenje, onda će takav poklon biti neophodan i koristan i uvek će zadovoljiti njegove roditelje. Posuđe za hranjenje bebe mora biti sertifikovano i vizuelno atraktivno. Bočice, dude i cucle za hranjenje beba su takođe simpatičan i istovremeno koristan poklon.

14. Edukativni pokloni

Bebe uče o svetu od prvih dana svog života, pa će edukativni kompleti kao poklon doprineti njihovom skladnom razvoju. Uz pomoć ovakvih kompleta, dete će moći da se upozna sa najjednostavnijim igrama, obrati pažnju na predmete, izvršava zadatke sa kockama, slagalicama i drugim detaljima. Edukativni setovi će pomoći u razvoju dečjeg pamćenja i logičkog razmišljanja. Veoma je važno da se roditelji od ranog detinjstva bave decom. Takva deca će lako savladati školski program. Edukativne knjige će pomoći vašoj bebi da istražuje svet od prvih dana svog života. Knjiga daje mnogo mogućnosti: dete je u početku jednostavno očarano svetlim ilustracijama, a kasnije uči slova i čita reči.

15. Slagalice

Kada birate slagalice kao poklon, uzmite u obzir uzrast i interesovanja deteta. Slagalice su igračka za koju deca počinju da se interesuju već od godinu i po. Ako su ovo prve zagonetke za dete, onda bi takva igračka trebala biti što sigurnija i sastojati se od nekoliko jednostavnih velikih delova.

16. Konstrukcioni setovi za najmlađe

Ova igračka ne samo da omogućava vašem detetu zabavu, već i razvijanje mentalne sposobnosti i vežbanje motoriku ruku. Ekološki prihvatljive drvene kocke i konstruktori su posebno pogodni za najmlađu decu, od kojih mogu lako da grade jednostavne i složene strukture.

17. Igračke

Nemoguće je zamisliti naše detinjstvo bez igračaka. Oni su oduvek bili najpopularniji pokloni za svako dete. Zajedno sa igračkama, svako dete razume svet oko sebe, uči da komunicira, sklapa prijateljstva i voli. Svaka igračka može učiniti život deteta svetlim i zanimljivim, radosnim i nezaboravnim. Ona će doneti samo pozitivne stvari u život dece! Kada dajete igračku, uvek treba uzeti u obzir uzrast i preferencije deteta. Pokloni prilagođeni uzrastu Stručnjaci savetuju da biraju poklone za decu uzimajući u obzir njihov uzrast.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Sveštenik objašnjava kako se zaista treba ponašati u vreme praznika Kurir televizija