Mnogi parovi savladaju ovaj ispit, pa čak iz njega izađu jači, jer dolazak dece pruža velike mogućnosti za razvoj. Ali dosta brakova propadne zbog ovog izazova. Kako porodica raste, sukobi se javljaju češće nego ranije ili odnos postaje usklađeniji.

Diskusije i rasprave koje nisu bile problem pre nego što je porodica porasla, a sada su uredno na dnevnom redu. Često se radi o svakodnevnim stvarima, ko koliko radi po kući, ko čuva bebu, ko ustaje noću, ko ima koliko slobodnog vremena, optužbe i kontraoptužbe se smenjuju. Spontanost, dokolica i intimno okruženje postaju luksuz, mnogo toga mora da se ostavi. Sport, hobiji, izlasci sa prijateljima i druge aktivnosti postaju nešto što treba planirati i koordinirati.

Novopečeni roditelji preuzimaju brigu o bebi i njene potrebe u tolikoj meri da ostaje malo prostora za negovanje odnosa. Sva ljubav i naklonost za sada su usmereni na dete. Međutim, nedostatak nežnosti, bliskosti i vremena samo za vas i partnera može dovesti do frustracije i besa. 

Da krah veze ili braka ne bi bio izvestan po dolasku bebe, par mora svesno da se suočiti sa velikim izazovom i aktivno se nositi sa promenama. Važno je da zajedno razmislimo pre nego što se dete rodi šta to znači za vas, vašeg partnera, za porodicu, kakva očekivanja imate vi, a kakva vaš suprug i kakve su vaše, a kakve njegove predstave o zajedničkom porodičnom životu. Nerealna ili nedefinisana očekivanja od sebe i druge strane u braku dolaskom bebe i proširivanjem porodice, kada se život usložni, dovode do teškoća koje su glavni uzrok za neuspeh veze.Ne treba očekivati savršenstvo od sebe, ni od druge strane, trebalo bi bitišto realniji, jer beba okreće život za 180 stepeni.

Partneri ne treba da zaborave da ako postaju mama i tata, ipak treba da budu i ljubavnici. Stoga je važno da redovno odvajate vreme da negujete svoju vezu i radite nešto zajedno kao par. Parovi treba da imenuju svoje potrebe i želje, da o njima razgovaraju, a ne da pretpostavljaju da partner može sve da pročita iz očiju. Uprkos brojnim razdvajanjima, razvodima i krizama, neosporno je da nema ničeg lepšeg od deteta, stoga su ovakve krize izazov koji se višestruko isplati, jer nagrada je najveća za dete koje raste u srećnoj porodici.


BONUS VIDEO

Razvod Tiktok/drvlaw


Izvor: Yumama