Nova studija objavljena u časopisu “Scandinavian Journal of Psichology” otkrila je da je percepcija o tome koliko je muškarac nežan ili zaštitnički nastrojen prema svojoj deci vezana za trapezasti mišić.

Reč je o mišiću koji počinje u dnu vrata, ide preko ramena i proteže se do sredine leđa. Pomaže u pomeranju glave, vrata, ruku, ramena i trupa i stabilizuje kičmu i držanje, prema Klivlendskoj klinici piše portal nypost.com. „Govorimo o mišićima koji su povezani sa vratom i vidljivi iz položaja licem u lice“, rekao je doktor Mič Braun, koautor studije, za “The Times UK”. Istraživači su otkrili da je percepcija koliko će otac negovati ili zaštititi svoju decu povezana sa trapezastim mišićem.
Istraživači sa Univerziteta u Arkanzasu zatražili su od 305 učesnika i učesnica da pogledaju četiri kompjuterski generisane slike istog čoveka - sve je ostalo isto osim mišića vrata. Učesnici su ocenili slike na osnovu njihove percepcije čoveka kao jakog borca, interesovanja za potomstvo i efikasnosti u zaštiti i negovanju potomstva.

Muškarci sa velikim vratnim mišićima ocenenjeni su kao veći zaštitnici svoje dece, ali manje spremnim za nežnost i manje zainteresovanim za dugoročne veze. Oni sa manjim mišićima vrata ocenjeni su kao bolji hranitelji. Prema Braunu, gledanje u vrat čoveka istorijski određuje fizičku snagu. To je zato što je vrat „jasniji od lica i neposredniji od tela kao znak“.

„Ocenjivanje vrata je lep kompromis između neposrednosti percepcije lica i tačnosti percepcije tela“, objasnio je Braun za The Times. Na fotografijama, istraživači su takođe manipulisali sternokleidomastoidom - mišićem koji savija vrat i proteže glavu - ali izgleda da to nije uticalo na percepciju roditeljskih veština muškarca. „Efekti su bili specifični za trapezaste mišiće“, rekao je Braun i primetio da oslanjanje na kompjuterski generisane slike ometa „sposobnost istraživača da saznaju da li koliko je sitne u ovim opažanjima”.

BONUS VIDEO

"PLAŠI SE DA JOJ NE UKRADU TATU" Otac Maje Marinković otkrio: Zasad je njih 5 ušlo u rijaliti sa kojima sam bio, a tek će! Kurir televizija


Izvor: Yumama