Izbor destinacije za letovanje je važna porodična odluka, a porodice u Srbiji najčešće se opredeljuju za Grčku i Crnu Goru, a neki i za rizortove u Turskoj i Egiptu. U poslednjih par godian kao atraktivna destinacija pojavila se Albanija, a mnoga iskustva letovanja sa decom pokazuju da je put u ovu zemlju bio dobar izbor.

Albanija je postala atraktivna najpre tokom pandemije korona viorusa kada je otvorila svoje granice za turiste, ali i zbog povolnih cena smeštaja.

Mnogo je razloga za ovaj trend - od povoljnog smeštaja, do jednostavnih uslova za ulazak u zemlju, što je ove godine posebno važno za one koji planiraju leto na moru. Za prelezak granice potrebna je samo lična karta, a maloletna lica ulaze u zemlju sa pasošem.

Koje su najpopularnije destinacije u Albaniji?

Golem (Drač) - Golem je deo poznatog grada Drača, u severnom delu Albanije i nalazi se na obali Jadranskog mora. Iako je zvanično Golem zasebno mesto, u pitanju je letovalište koje je potpuno spojeno sa gradom Dračom, uz razliku da je ovaj deo grada građen planski, ima jako prostrane plaže i veoma lepe hotelske komplekse. Plaža koja polazi od Drača i proteže se ka jugu dugačka je više od 20 kilometra i na njoj se nižu hoteli, od kojih je deo sa SPA centrima i bazenima, piše Albanija.rs.

letovanje albanija_1458074894.jpg
Shutterstock 

Saranda - grad na samom jugu Albanije, blizu granice sa Grčkom. Zbog odličnog geografskog položaja, ima preko 300 sunčanih dana godišnje, odnosno pravu mediteransku klimu i toplu morsku vodu. Ljudi se kupaju od polovine aprila do polovine septembra. Grad ima prostrano šetalište uz more, jako dobre restorane, kafiće, supermarkete, ali i brojne sadržaje za decu i igrališta na svakom koraku.

Valona - nalazi se na obali između Jonskog i Jadranskog mora. Sa velikim brojem plaža, kako u gradu, tako i u okruženju, ovo mesto je odlično i za mlade i za porodice sa malom decom. U samom gradu se mogu posetiti brojni muzeji i tvrđave sa dugom istorijom. Mnogi kažu da podseća na Budvu od pre 10-15 godina. ako plaže u samom centru Sarande nisu one najbolje koje nudi jug Albanije, kolima ili autobusom za samo desetak minuta stižete do prelepih plaža sa tirkiznom bojom mora i na kojima najčešće nema gužvi. Neke od najpopularnijih plaža su Pasqyra, Plazhi e Manastirit ili Krorez.

letovanje albanija_1417240310.jpg
Shutterstock 

Ksamil - grad koji je udaljen samo nekoliko kilometara od grčkog ostrva Krf. izuzetno malo mesto, ali koje tokom leta poseti veliki broj turista. Plaže su prelepe, sa sitnim peskom i šljunkom. Sve je jako blizu, restorani, prodavnice, a od smeštaja do plaže se stiže lako, što ovu destinaciju čini dobrim izborom za letovanje sa decom.

letovanje albanija_432899116.jpg
Shutterstock 

Koje su cene smeštaja?

Cene smeštaja u sezoni, u julu i avgustu u Draču i Golemu kreću se od 40 do 60e po noći za apartman za 4 osobe, cena hotelskog smeštaja za 2 osobe (noćenje sa doručkom) – 50-70€, a hotelska all inclusive usluga je 130€ (4*) i 150€ (5*). Cene su tokom maja u predsezoni i septembra u postsezoni niže.

Cene smeštaja u Sarandi i Ksamilu, kako prenosi albanija.rs, kreću se za 4 osobe po noći – 50-70€, a cena hotelskog smeštaja za 2 osobe (noćenje sa doručkom) – 60-90€. 

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more Tik Tok/betterwithchardonnay