Alina Ahmetova je majka desetogodišnjeg Maksima. Kada je njen sin imao godinu i po, primetila je da dečak ima probleme sa razvojem. Ali trebalo joj je još dve godine da dokaže lekarima i svima oko sebe da dete ima problem.

Alina se priseća da nije bilo lako. Kasnije je počela da komunicira sa drugim majkama dece sa dijagnozom autizma i ispostavilo se da su svi čuli iste fraze od lekara, rođaka, čak i od nepoznatih ljudi. Izdvojila je spisak stvari koje su je najviše povredile i uznemirile.

Evo šta nikada ne treba da kažete roditeljima koji odgajaju decu sa autizmom:

1. "Smiri se, mama, dečaci se kasnije razvijaju."

Najčešće će ovu frazu čuti žena koja se žali na dete mlađe od 2 godine. U ovom uzrastu neće svaki lekar videti odstupanja, osim ako nisu izrečena. Istovremeno, dečji mozak u ranom uzrastu je maksimalno plastičan. Mnoge majke su, zabrinute za stanje svoje dece, čule ovu frazu od okruženja.

2. "Ne govori? Sačekajmo tri godine".

Još jedna uobičajena zabluda: govor do 3. godine može se "probuditi" u svakom trenutku, čim govorni aparat sazri. Bez obzira na to "narodno" pravilo od 3 godine, dete koje ne govori treba odvesti kod logopeda.

3. "Vi ste samo veoma zabrinuti roditelji"

Nepristopjno je reći majci koja odgaja dete sa posebnim potrebama da je previše zabrinuta. Ona sama vidi da je njena beba drugačija od drugih, ali u isto vreme ne razume šta se dešava, želid a pomogne, ali često nema snage da se nosi sa svim tim.

4. "Autizam? To je sada samo moderna dijagnoza. Ne izmišljaj!"

Ovakav komentar od strane okruženja čule su mnoge mame autističnih mališana, što je bolno i poražavajuće.

5. "Treba vaspitavati, a ne tražiti dijagnoze".

Ovo je isti stav o "modernoj dijagnozi" koji smo iznad spomenuli. "U naše vreme nije bilo autizama, hiperaktivnosti i drugih bolesti" - decu treba vaspitavati,a ne da bude razmaženo" - ovakvi komentari pokazuju neznanje, ali i nepoštovanje prema majci i detetu.

6. "Autizam je zastrašujuć. Mlada si, možda da daš dete na usvajanje, rodi drugo."

Teško je zamisliti stepen netaktičnosti osobe koja ovo može da kaže, ali ovu frazu čuju roditelji čija je dijagnoza deteta već potvrđena. Umesto reči autizam, zamenite bilo koju drugu bolest: od cerebralne paralize do spinalne mišićne atrofije. Ovakva izjava je nehumana i pogađa roditelje.

7. "On nikada ne može… (učiti, govoriti, živeti sam, osnovati porodicu)"

Oni koji tako govore, teško da razumeju šta je u pitanju. ASD - poremećaj autističnog spektra - ima mnogo oblika i karakteristika, manifestuje se na različite načine: od teškog autizma do Aspergerovog sindroma - visokofunkcionalnog autizma. Nikad ne reci "nikad", jer postoje kursevi rehabilitacije, brojni časovi, škole, sekcije. Mnogi roditelji primećuju napredak kroz redovnu nastavu, terapiju.

8. "Ne očekujte previše od njega/nje – pomirite se sa tim."

Nijedna majka se neće pomiriti sa dijagnozom deteta. Ona će uložiti sav trud i sve vreme ovog sveta kako bi njeno dete moglo da kliza, uči strani jezik, ide u redovnu školu.

(Yumama)