Mnogi roditelji se trude da deci naprave rođendansko slavlje po želji, a ono što mališane najviše raduje svakako su pokloni. Ipak, u moru garderobe, igračaka i knjige, neki pokloni možda nisu tako praktilčni ili ih dete već ima. Zbog toga se mnoge mame i tate rado obraćaju roditeljima slavljenika sa pitanjem šta je detetu potrebno.

Kako bi izbegla nepotrebne poklone, dodatne plastične igračke i stvari koje njena ćerka ima, jedna majka je upitala u Fejsbuk grupi za mame za savet - "Da li je u redu da napomenemo u pozivnici da bismo radije da dobijemo novac nego poklon?"

Ona je objasnila i zašto bi postavila ovakav zahtev gostima - "Namera je da skupimo novac, a zatim da dete odvedemo u kupovinu da sama izabere poklon. Mi živimo u dvosobnom stanu, tako da zapravo nemamo prostora za ogromnu količinu igračaka."

Uprkos obrazloženju, većina roditelja na Fejsbuk grupi za roditeljstvo nije bila saglasna sa ovom idejom. Neko je prokomentarisao: "Ovo je nezgodno, posebno ako zoveš prijatelja iz vrtića ili školskog druga koga ne poznaješ tako dobro."

Drugi je napisao - "Takođe, mislim da je deo radosti u njihovim godinama samo otvaranje poklona i to je iznenađenje." Neki su napisali da ne bi voleli da dobiju takvu pozivnicu, a ukoliko bi je dobili, ne bi dete odveli na takav rođendan. Jedna žena je prokomentarisala - "To stavlja goste u nezgodnu poziciju da pokušavaju da pronađu "pravi" iznos za davanje." Dodali su i - "Ja lično mislim da je to malo nepristojno i ako tražite keš onda bi ljudima moglo biti neprijatno."

Ipak, nisu svi bili protiv ove ideje, pa je jedna mama objasnila da je isto uradila: "Tražili smo gotovinu umesto poklona za našu ćerku i koristili smo ovaj novac za njene časove plivanja/plesa." Još jedan u nizu pozitivnih komentara glasio je - "Selili smo se i očekivali bebu, tako da nam nepotrebne stvari tada nisu bile potrebne."

Popunite anketu ispod!

Izvor: Yumama