Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE, SNALAZI SE KAO ZMAJ: “Vezali smo se Žika i ja – uči da hoda i sve hoće da jede!

Predrag je jedan od retkih očeva u Srbiji koji se usudio da uzme porodiljsko umesto žene, a evo kako te dane provodi.

 Predrag Crvenković Izvor: Printskrin, Kurir TV

Iako je i u Srbiji dozvoljeno da tate koriste porodiljsko odsustvo radi nege deteta, ipak vrlo mali procenat očeva je to i uradio. Jedan od onih koji su se odlučili na porodiljsko odsustvo je i Predrag Crvenković, a za Kurir TV otkrio je kako provodi dane sa bebom.

On već mesec dana brine o detetu i kako kaže, za ovo je saznao preko interneta, a supruga ga je podržala u tome. Strah nije postojao.

"Trenutno smo sad u fazi učenja hodanja i, ovaj, on je dete koje jede sve, što mi je olakšalo posao, nije uopšte zahtevan što se tiče hrane, ali svakako smo se vezali ja i Žika. Mislim, on se Žika...ali ja ga, Žika mu tepam, a on je inače Vidić mali", priča Predrag.

Da se organizuju oko deteta, nije im teško, a kad spava dete, kaže, spava i on.

"Pustimo mamu i da se odmori i ona pusti tatu da se tata odmori, tako da eto", dodaje ovaj otac.

Da je porodiljsko odsustvo i za očeve, smatra i većina građana.

"Nemam ništa protiv toga, zašto ne? Žena šest meseci ili duže, pa muškarac posle toga i to je to. Okej je, ja sam za. Mislim da je to čisti višak i da se žena lakše oseća. Mora i on da oseti roditeljstvo, normalno. Ja sam za, ja imam četvoro dece i nisam bio na porodiljskom", reči su anketiranih građana.

 Predrag Crvenković
Predrag Crvenković, otac na porodiljskom odsustvu
Izvor: Printskrin, Kurir TV

Ipak, u praksi je drugačije, te je ovo i dalje tabu tema.

"Vrlo često se susrećemo sa raznim situacijama, kao što je nerazumevanje okoline, u našem društvu to još nije zaživelo kao jedna, da tako nazovem, normalna stvar, iako jeste potpuno i onda on u takvom nekom okruženju vrlo često se povlači iz te priče. Sa druge strane, razumevanje na radnom mestu, vrlo često ćete doći u situaciju da nemate dovoljno razumevanja , niti načina na koji ćete u svojoj firmi doći do rešenja da iskoristite takav vid odsustva sa posla", objašnjava Gordana Plemić iz Udruženja roditelja.

 Gordana Plemić iz Udruženja roditelja
Gordana Plemić iz Udruženja roditelja
Izvor: Printskrin, Kurir TV

Podaci Ministarstva za demografiju i brigu o porodici svedoče da je svega 373 očeva tokom prethodne godine ostvarilo pravo na porodiljsko odsustvo. Da bi došlo do promene, javnost treba da bude više informisana, a očevima da se pruži podrška.

Pogledajte

02:07
PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE I EVO KAKO MU JE! On je jedan od 373 očeva koje su iskoristile ovo zakonsko pravo
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica