Novogodišnja noć je pred nama, a roditelji sa malom decom se često pitaju da li treba da im dozvole da dočekaju ponoć? Da li će ta jedna noć da poremeti rutinu spavanja koju su stekli? Evo šta o tome kažu stručnjaci.

Ne postoji roditelj koji ne voli da dete ima rutinu spavanja i da znaju koje je to vreme koje mogu da posvete sebi. Međutim, novogodišnja noć je nešto drugačija, pa mnogi baš u njoj popuste i dozvole deci da dočekaju ponoć, iako uobičajeno idu na spavanje oko 21 sat.

Bebe i deca do treće godine

Ako imate bebu koja nije ni svesna toga šta se oko nje dešava, nemojte da kvarite rutinu i uradite uobičajene stvari kao svako veče. Ako je dete malo starije i svesno toga da se slavi doček Nove godine, i da je ta noć nešto posebno, verovatno će se truditi da što duže izdrže budnim kako bi i oni videli šta se to dešava.

Međutim, kada mala deca ostanu budni do kasno, a da već imaju stečenu rutinu spavanja, nivo kortizola im raste što ima velikog uticaja na njihov san i emocionalnu regulaciju.Preumorna deca mogu da imaju poteškoće kasnije da zaspe i da imaju uobičajenu noć kada je njihovo spavanje u pitanju.

Nova godina, deca, beba
Shutterstock Beba obučena u Deda Mrazom kostim

Deca starija od 3 godine

Starija deca će izražavati veću želju da ostanu budni do ponoći, a većina roditelja će im to i dozvoliti. Međutim, neki će moći da dočekaju ponoć a neke će umor stisnuti već oko 22 sata. Ako ste odlučili da im dozvolite ono što žele, ispratite njihov tempo, ali imajte u glavi da će deca koja su ostala budna do kasno, a da to nije njihov uobičajeni ritam, sledećeg dana biti dosta umorna.

Obratite pažnju da sledećeg dana dete dobije dovoljno sna i odmora kako ne bi bilo mrzovoljno ili umorno.

Na kraju, neka odluka bude zajednička, jer vi najbolje poznajete svoje dete i ako bude i nervoze, samo vi ćete se nositi sa tim.

(Yumama)