Krštenje deteta je jedan od najvažnijih događaja za svaku porodicu, a da bi sve proteklo u najboljem redu, roditelji treba da znaju kojih običaja i verovanja treba da se pridržavaju.

Dete može da se krsti čim malo ojača, već posle nedelju ili dve, a stari običaj nalaže da se dete krsti dok ne napuni godinu dana. Međutim, neki kažu da ako se propusti krštenje u prvoj godini, ne valja da se krsti u drugoj. Prema nekim običajima, dete se krsti samo u neparnim godinama. Međutim, većina sveštenika će vam reći da to nema veze sa istinom i da dete može da se krsti kad god, da taj čin nema nikakve veze sa godinom u kojoj je obavi. Kad god da donesete odluku da krstite svoje dete, sledeći korak je da pronađete crkvu i sveštenika koji će krstiti vaše čedo i dati vam smernice o tome šta je potrebno za taj dan da imate.

Šta je potrebno za krštenje deteta?

  • Platno za krštenje ili beli peškir
  • Sveća za krštenje
  • I naravno kum koji je kršten i koji će priložiti svoju Krštenicu na uvid

Platno za krštenje

Srpsko platno ili krsnica je bele boje sa čipkom na krajevima. Predstavlja simbol čednosti I nevinosti i u njega se uvija dete nakon krštenja. Običaji nalažu da se od tog platna, nakon krštenja, detetu može sašiti benkica, košuljica, jastuče ili vrećica za cuvanje uspomena. Običaji kažu da predmet sašiven od ovog platna zrači duhovnu energiju , jača koncentraciju I štiti od loših ljudi.

Možete se umesto platna odlučiti i za frotirni peškir za krštenje, koji za ovu priliku može biti ukrašen prelepim vezom. Cena platna kreće se od nekih 500 dinara do 2.000 dinara.

Krštenje, beba, porodica
Shutterstock Mama i tata na krštenju sina

Sveća za krštenje

Pravila i običaji nalažu da sveća za krštenje mora biti od čistog voska a ne bela parafinska kao sto mnogi to danas čine. I voštana sveća prelepo izgleda kada se ukrasi. Mozete je kupiti u crkvi I sami ukrasiti.

Kum

Kum je svedok krštenja i duhovni roditelj deteta koje se krštava. On mora da bude pravoslavne vere, kršten i punoletan. Ukoliko je u braku, mora da bude venčan u pravoslavnoj crkvi. Roditelji ne mogu da budu kumovi svojoj deci, kao ni monasi. Ne treba ga birati ni među krvnim srodnicima.

Institucija kumstva je u našem narodu veoma cenjena i zbog toga treba gledati dobro koga birate. Kumstvo podrazumeva ozbiljnu, obostranu odgovornost i poštovanje, a prema verovanju kumovi nikako ne treba da se posvađaju. Baš zbog toga su ranije generacije kumove viđali od slave do slave ili nekih većih povoda.

Krštenje, beba, mama
Shutterstock Mama i beba na krštenju

Verska pravila i svečani ručak

Zbog organizovanja svečanog ručka povodom krštenja, crkva preporučuje da se krštenje obavi u danima kada se mrsi iz praktičnih razloga. Ukoliko dete krstite u postu, i na svečanom ručku je obavezna posna hrana. Smatra se da roditelji koji krste dete u postu, a pripreme mrsni ručak, čine veliki greh.

(Yumama)