Nažalost, ali u Srbiji se i danas 'računaju' samo muška deca. To su neki repovi koji se vekovima vuku, i nažalost nismo uspeli da ih prevaziđemo. Kada sam ja bila trudna i nosila devojčicu, svekrva mi mesecima nije verovala i mislila je da lažemo pol bebe jer znamo da ona žarko iščekuje muško.

Bolele su me njene reči, ali sam svaki put govorila: 'Pa ja baš želim da je devojčica. Bez devojčica ne nastavljamo svet, zašto tako?' ali ona nije odustajala. Kada je bila proslava rođenja deteta, mojoj mami je rekla: 'Kad se ovako veselimo što je devojčica, šta bi tek bilo da je muško', ni mojoj mami nije bilo prijatno jer joj je baš njena ćerka rodila unuku koja će nositi njihovo prezime.

Hajde, nekako i preguram njene reči, ali razočaravajuće mi je bilo kada me mlađi ljudi pitaju kog pola je beba, a onda dobijem odgovor: 'Nema veze, biće drugi put muško', ali zašto? Pa možda ja baš ne želim muško? Naravno, želela sam samo da je zdravo i živo, a kao i svakom roditelju, pol je manje bitan bio. Međutim, šta koga briga šta roditelji žele, tu je okolina da određuje šta 'treba'.

I danas se grozim svih tih reči! A onda na Tviteru naletim na priče koje su dokaz da ovo veće poštovanje snajki koje rađaju muškarce i muških beba datira od davnina, i da se nećemo mi toga skoro rešiti.

"Kada sam se ja rodila kao treća ćerka baba je rekla: 'bolje da se rodilo klupko konca nego to', a tatin kum je plakao 'od muke'.To su i dalje 'anegdote' na slavama", napisala je jedna devojka nakon što je na Tviteru osvanula ispovest druge devojke koja je podelila iskustvo svoje drugarice nakon porođaja: "Kad je moja drugarica rodila drugu ćerku, njena svekrva kaže: Nemojte javljati dedi, trenutno vozi, poginuće kad čuje za ovu našu bruku".

Screenshot from 2022-10-17 20-41-55s.jpg
Printskrin, Twitter Ispovesti o rođenju ženske dece

Nakon toga oglasila se još jedna devojka sa pričom o njenom rođenju.

"Kad sam se ja todila, moj deda, mamin otac, za prvo unuče nakon što je sam dobio tri ćerke je rekao: 'a, rodilo se još jedno go*no'. Nisam morala to znati, ali znam, i jeste mi uvek bilo u podsvesti u odnosu sa njim", napisala je devojka.

Screenshot from 2022-10-17 20-41-55s.jpg
Printskrin, Twitter Ispovesti o rođenju ženske dece

Da li vi mislite da su muške bebe u prednosti?

(Yumama)