Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUŠKARCI SU ZDRAVIJI U BRAKU U KOM ŽENA ZANOVETA: Žale se, a nisu svesni da im to pomaže da ne obole od česte bolesti

Autor Radmila Ilić

Neverovatno istraživanje je pokazalo da muškarci koji se žale na zanovetanje svoje supruge imaju manje šanse da obole od česte bolesti.

 svađa u vezi.jpg Izvor: Shutterstock

Muškarci u braku često se žale na to da im žene 'zanovetaju', a nisu ni svesni koliko im zapravo time pomažu. Nedavno istraživanje otkrilo je da muškarci koji su u 'lošem' braku imaju manji rizik od dijabetesa za razliku od muškarca koji se nalazi u srećnom braku.

Sociolozi su radili istraživanje koje se temelji na nešto starijim bračnim parovima. Čak 1.228 parova je učestvovalo u anketi, a bili su to žene i muškarci u braku, u dobi između 57 i 84 godine. Odgovarali su sva puta, 2005. i 2010. godine i oba puta su imali pitanja o braku i odnosu sa supružnikom, a uzeti su im i laboratorijski uzorci.

Istraživači su došli do zaključka kako dobar, odnosno loš brak utiče na zdravlje supružnika i na njihovu šansu da obole od dijabetesa. Žene koje su pet godina nakon prvog testiranja izjavile da su u boljem braku, imale su manji rizik od dijabetesa tio 2.

Međutim, ono što je čudno i zanimljivo jeste da se kod muškaraca dogodilo suprotno. Oni muškarci koji su pet godina nakon prvog testiranja rekli kako im se brak pogoršao i da im žene često prigovaraju, imali su veoma mali rizik od dijabetesa tip 2.

"Istraživanje osporava tradicionalnu pretpostavku da negativan kvalitet braka uvek šteti zdravlju. Ponekad je, dakle, zanovetanje korisno", kažu sociolozi.

 svađa na krevetu.jpg
Bračni partneri u svađi
Izvor: Shutterstock

Istraživače je navedena činjenica zbunila i nije im bilo sasvim jasno kako je došlo do toga da je rizik za dijabetes drugačiji kod muškaraca i žena zavisno od kvaliteta braka u kom se nalaze. Otkrili su sličan fenomen vezan i za kardiovaskularni sistem.

Istraživanje iz 2011. godine u kom se analiziralo 90 istraživanja o braku i zdravlju, pokazalo je da slobodni muškarci i žene u proseku imaju kraći životni vek od ljudi koji su u braku.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica