Proslave dečijih rođendana u igraonicama nikada nije bilo povoljno, ali sada su cene dodatno pokuskepele, pa za dva sata žurke za decu treba izdvojiti i do 1.000 evra. Jedna mama na forumu otkrila je sa kakavim cenama se ona susrela.

"Cene su kao za svadbu. Cena za hranu po odraslom čoveku je 14 evra, sedam po detetu, piće se dodatno plaća, animacija isto. Treba mi 1.000 evra za dva sata?!", napisala je, a druga mama je dodala: "I pored toga velika je navala, ne možete tek tako da dobijte termin, a i od toga zavisi cena. Jutarnji termini i radni dani su neto povoljniji, što retko kome odgovara."

Činjenica je da su sve cene poskupele, ali prosečna rođendanska žurka koja se ranije mogla napraviti za 300 evra, sada bi vas iznela bar 500 evra. Evo koliko otprilike košta šta, pa izračunajte:

Prostor

Većina rođendaonica u ponudi ima klasične pakete koji obuhvataju zakup prostora sa uslugom animatora i izradom pozivnica u trajanju od dva do dva i po sata. Cene variraju u toj meri da za istu uslugu platimo minimalnih 10.500 dinara, pa do 24.000 dinara za 20 do 30 dece i isto toliko odraslih.

U navedenu cenu ne spada hrana, piće, torta, baloni, kao ni usluge fotografa. Za sve ove stavke potrebno je računati na dodatni budžet. 

Piće

U jednoj od najposećenijih igraonica, piće za decu i odrasle je organizovano isključivo uz ponudu iz njihovog kafića koji radi u sklopu igraonice i plaća se po utrošku.

"U našoj rođendaonici postoji mogućnost jeftinijeg paketa ukoliko se radi o terminu radnim danima i u prepodnevnim časovima. Tada je zakup jeftniji za nekih 100 dinara po detetu. Cene su ostale poprilično slične u odnosu na prethodnu godinu, tako da su nam termini gotovo uvek popunjeni i neophodno je rezervisati i do mesec dana unapred", rekli su i dodali da se za piće u zavisnosti od broja gostiju potroši u proseku od 12.000 do 15.000 dinara.

Dete, sok
Shutterstock Devojčica pije sok

Fotograf

Pojedine igraonice imaju fotografa agažovanog, ali obično to rade animatori koji su angažovani na proslavi. Za angažovanje profesionalnog fotografa potrebno je da izdvojite minimalnih 4.000 dinara za dva sata.

Dekoracija

Za dobru fotografiju neizostavna je i dekoracija, pa se naširoko popularni helijumski baloni sa brojem godina i dodatnim elementima mogu naći za minimalnih 3.000 dinara, dok velika dekoracija koja obuhvata i do 20 balona ide i do 10.000 dinara.

"Ljudima se učini mnogo kada čuju da za balone treba da izdvoje sve preko 1.500 dinara, pa se nadaju da će proći jeftnije ako ne uzmu gotove aranžmane i tu se prevare. Da uzmu samo jedan balon sa brojem godina - malo je, to shvate čim ugledaju kako izgleda kada ga naduvamo. Onda kažu, ajde još jedan, pa još jedan i na kraju ih dođe mnogo skuplje", rekla je Jelena M., radnica u jednog takvoj prodavnici.

Torta i kiflice

Prosečna cena torte po kilogramu je 1.500 dinara, ali ako izračunamo da za proslavu od 20 dece treba torta od minumalno 5 kilograma težine, to ispada da torta košta 7.500 dinara. Naravno, u to nije uračunata cena dekoracije koja se kreće od 1.500 do 6.000 dinara.

Kada je reč o kiflicama čija cena je oko 1.200 dinara po kilogramu kada se poručuje od firmi koje se bave keteringom. Većina njih će reći da je za 40-ak gostiju minimum četiri kilograma peciva, pa dolazimo do stavke od 4.800 dinara.

Shutterstock/ Inna Reznik, Shutterstock/ muse studio Rođendanske torte za devojčice

Pinjate, ukrašavanje lica, maske

Svaka dodatna zabava za mališane dodatno i košta. Mali broj igraonica u svojoj ponudi ima uključeno popularno crtanje po licu, odnosno fejspejnting koje se ne naplaćuje dodatno. Za pinjate treba izdvojiti od 1.200 dinara za one prazne koje treba dopuniti slatkišima, pa do punih koje staju oko 2.500 dinara. Za maskiranje slavljenika i njegovih drugara u pojedinim rođendaonicama treba dodati oko 50 dinara po detetu, a za one roditelje koji su spremni da dobro istraže ponude mogu se čak obezbediti i maskirani animatori koji će dete obradovati prisustvom omiljenog crtanog lika.

Račnica jedne mame

Zakup 130, Ketering 190, Torta 5 kg 65, Pinjata 10, Fotograf 40, što je ukupno 525 evra!

Na proslavi je bilo 14 dece, 19 odraslih.

(Yumama/Blic)