Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SEPTEMBARSKA DECA SU POSEBNA: Pravi su genijalci i prave manje nevolja, a evo u kojim danima se rađa najviše beba

Autor Radmila Ilić

Karakteristike dece rođene u septembru.

 Beba, mama, porođaj Izvor: Shutterstock

Stiže nam septembar, letu se bliži kraj a deca se vraćaju u školske klupe. Neke mame baš u septembru čekaju svoje naslednike, a ako im je termin porođaja u ovom zlatnom mesecu, možete se smatrati srećnicom. Postoji nekoliko razloga zbog kojih su deca rođena u septembru posebna:

1. Verovatno će biti uspešna u školi

Istraživanje objavljeno u "National Bureau of Economic Research" otkrilo je da su deca rođena u septembru često uspešnija tokom školovanja. Naime, spadaju u polovinu starije dece u razredu, a to često vodi do akademskog uspeha jer u nižim godinama i šest meseci čini veliku razliku.

2. Verovatno će biti uspešnija u sportu

Školski uspeh nije jedina prednost dece rođene u septembru. Istraživanje pokazuje da su deca rođena u ovo doba često uspešnija i u sportskim aktivnostima.

"Kod dece rođene u severnoj hemisferi, ona koja su rođena u jesen imaju malo veću masu mišića i kostiju", izjavio je dr Gavin Sanderkuk sa Univerziteta Eseks i dodao: "Imaju veću mišićnu masu, ranije postaju aktivni i uključuju se u sport."

Neka istraživanja na ovu temu zaključuju da je veća izloženost vitaminu D dok su još u maternici jedan od mogućih faktora za sportski uspeh.

3. Manje je verovatno da će imati bipolarni poremećaj

Prema istraživanju objavljenom 2012. u časopisu "PLOS One" deca rođena u septembru ređe imaju bipolarni poremećaj u odrasloj dobi. Naučnici ne znaju tsčan razlog zbog kojeg je to tako, pretpostavljaju da ulogu takođe ima prenatalna izloženost nešto većoj količini vitamina D.

 dete-igračke.jpg
Devojčica se igra
Izvor: Shutterstock

4. Slave rođendan u najpopularnijem rođendanskom mesecu

Septembar je mesec s najviše rođene dece u Americi, ali i mnogim drugim zemljama. Nekoliko naučnika uporedilo je podatke o broju rođenih i otkrili su da je septembar najpopularniji mesec za rođenje. To pripisuju božićnim i novogodišnjim praznicima. Smatraju kako je to vreme kad je najveća verovatnoća da će žena zatrudneti. Prema Metu Stajlsu koji je prikupio podatke o rođenima između 1994. i 2014. najviše dece rađa se 9., 12. i 19. septembra.

5. Verovatno neće biti ni premalena ni prevelika pri porođaju

Istraživanja su pokazala da bebe rođene u septembru nisu najveće pri porođaju, već one rođene ranije leti, a ne ubrajaju se ni u grupu najmanjih kao zimska deca.

 Prevremeni porođaj
Tek rođena beba
Izvor: Shutterstock

6. Manja je verovatnoća da će upadati u nevolje

Istraživanje prema kome su deca rođena u septembru uspešnija u školi pokazalo je i da će ta deca imati manje problema sa zakonom nego deca rođena u avhustu.

"Ako su među starijima u školi, lakše će postizati ciljeve kada je akademski uspeh u pitanju. Tako će verovatnije upisivati fakultet i smanjena je mogućnost da će postati maloletni kriminalci", naveli su autori istraživanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica