Odnos snaje i svekrve večito je tema o kojoj se priča. Mnoge žene savete svekrva lošije prihvataju nego savete majki, kao da i ona nije majka njihovog muža koja im želi samo najbolje. Međutim, ima i svekrva raznih, pa neke stvarno imaju čudne komentare. Pitale smo mame koji komentari svekrva su ih najviše nervirali posle porođaja, a ono što su nam rekle je i više nego zanimljivo.

"Svaki savet koji nisam zatražila, tačnije filozofiranje i durenje ako isti nisam usvojila, me izuzetno nervira. Moja majka je moja i pred njom nemam određene zadrške koje imam pred nekim sa kim nisam život provela, a to je majka mog muža. Ako svekrva nema ćerku već samo sina, mora da bude svesna toga da ne rađa, ne doji i ne bdi sin nego snaja i da se ne petlja gde joj nije mesto", rekla je Sandra i dodala:

"Kada sam je gola i raspojasanih grudi , moja svekrva kaže: 'meni to ne smeta što si ti gola', ama ženo, meni smeta što si ti tu dok sam ja gola. Takođe, šta da radim što mi u toj situaciji ne smeta moja mama..."

Međutim, veliki broj žena je zahvalan svojim svekrvama i kaže da bez njihove pomoći ništa ne bi bilo isto. Jedan od takvih komentara je napisala i mama Jelena:

"Nijedan, mogla je samo da mi pomogne savetima, ne i da mi odmogne. Dođe u pola noći da me odmeni kako bih ja malo odspavala... I još mnogo sličnih situacija je bilo... Kako rado prihvatamo savete naših mama, tako treba prihvatiti i savet svekrve jer je i ona majka našeg muža. I danas, 7 godina posle prvog porođaja je tu da mi pomogne... I svekrva je nečija mama... I snajka je nečije dete... Hvala joj na svemu".

Ćerka, majka, svekrva, snajka
Shutterstock Snajka i svekrva

A onda su neke žene krenule da nižu razne savete koji se više mogu karakterisati kao 'bapske priče':

"Kada se dete zaceni od plača, a ona kaže: 'to plače zato što si dupetom zatvarala vrata dok si bila trudna'", kaže Sanja, a onda je Vanja podelila savet koji je dobila od svekrve za grčeve:

"Stavi muškatlu u guzu da mu prođu grčevi."

Neke svekrve su imale i recept za bolje spavanje beba:

"Beli luk iznad glave da beba bolje spava", rekla je Marijana, dok je Jelena imala vrlo zanimljiv savet svoje svekrve jer je rodila muško dete:

"Daj mu šta god traži, muško dete ne valja da plače".

Neke su verovale i u više sile, pa su imale način da se zaštite od njih:

"Stavi metlu iza vrata. Trebalo je valjda metla da nas čuva jer smo same spavale i jer su nas vile noćima posećivale", rekla je Vela.

Međutim, bilo je i onih žena koje su prošle pravu torturu sa svojim svekrvama.

"Nikakve savete nije davala nego je meni kao porodilji gurala njen veš da ga perem na ruke. Više puta sam prećutala, a onda sam se okrenula. Moj život je bio pakao", napisala nam je Slađana.

(Yumama)