Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA JE POTREBNA SAGLASNOST RODITELJA ZA PUTOVANJE MALOLETNOG DETETA: Samo u jednom slučaju ovaj dokument je obavezan

Autor Sandra Krstanović

Najčešća pitanje roditelja maloletne dece u toku sezone godišnjih odmora jeste da li je i kada potrebna saglasnost roditelja za prelazak granice.

 dete putuje.jpg Izvor: Shutterstock

Roditelji su često u nedoumici koja je sve papirologija potrebna za maloletno dete u slučaju putovanja. Kako biste izbegli neprijatnost na granici i da ne biste morali da se vratite zbog "jednog papira", dobro obratite pažnju u kojim slučajevima je potrebno izvaditi saglasnost za vaše dete ako tek planirate letovanje.

Prema zvaničnom obaveštenju MUP Republike Srbije, deca do navršene 16 godine, koja putuju sama ili u pratnji osobe koja nije njihov staratelj, moraju imati overenu saglasnost oba roditelja da bi prešla granicu, piše u zakonu o graničnoj kontroli koji je donet 2018 godine. Ovo važi u slučaju kada su roditelji u braku, odnosno imaju zajedničko starateljstvo nad detetom. Ako dete putuje sa jednim roditeljem, nije potrebna saglasnost drugog roditelja za prelazak granice pod uslovom da oba roditelja imaju starateljsko pravo.

Možda će vas zanimati

Osim od strane domaćih organa vlasti, pisana saglasnost može biti zatražena na granici i prilikom kontrole graničnih organa države u koju se putuje. U većini država u inostranstvu saglasnost je potrebna, međutim ukoliko putujete nije loše da se o svemu dobro informišete u diplomatsko-konzularnim predstavništvima tih država, jer u nekim zemljama ona je obavezna, dok u nekim je samo preporučeno da nabavite za vaše dete.

 dete-putovanje-aerodromj.jpg
Dete putuje
Izvor: Shutterstock

Pored saglasnosti deci je potreban i pasoš, s tim da u određenim slučajevima granicu je moguće preći i sa ličnom kartom. U Srbiji deca od desete godine života imaju pravo na ličnu kartu. Granice koje deca starija od deset godina mogu preći sa ličnom kartom jesu granica sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

Gde nabaviti saglasnost?

Kao i većina dokumenata koja podrazumeva overu potpisa, saglasnost ove vrste možete pribaviti kod javnog beležnika (notara). Obrazac saglasnosti dobijate na licu mesta i popunjavate ga u dva primerka. Jedan primerak dobijate vi, a drugi ostaje javnom beležniku. Ono što je potrebno da sa sobom ponesete prilikom posete notara je izvod iz matične knjige rođenih za dete, (olakšavajuća okolnost je što može biti i stariji od šest meseci). Dete ne mora biti prisutno prilikom davanja saglasnosti za putovanje, ali je neophodno da znate njegov JMBG.

Ono što ostaje za kraj je da svoju ličnu kartu date notaru na uvid i, naravno, platite troškove koji iznose 360 dinara po primerku, odnosno potpisu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica