Sezona odmora je krenula, a gužve za izdavanje pasoša su svakodnevne. Ukoliko vam je potrebna isprava za dete, informišite se na vreme šta je od dokumenata potrebno i koliko se čeka na izdavanje, kako ne biste imali problem pred put.

Dokumenta potrebna za izdavanje pasoša za dete

Po zakonu o putnim ispravama ne postoji mogućnost upisivanja deteta u biometrijski pasoš roditelja. Stoga, na prvom mestu, dokumenta za putovanje obuhvataju izdavanje novog pasoša za decu. Ono što vam je potrebno za to jeste: 

  •  izvod iz matične knjige rođenih
  •  uverenje o državljanstvu
Po službenoj dužnosti, a uz saglasnost roditelja, ova dokumenta pribavlja nadležni organ. Roditelji mogu sami da predaju pomenuta dokumenta, ukoliko žele da ubrzaju samu proceduru izdavanja pasoša. 

Podnošenje zahteva za izdavanje pasoša

Zahtev za izdavanje pasoša za maloletno lice podnosi jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog roditelja, koja mora biti overena u sudu ili opštini, ili ukoliko je drugi roditelj lično prisutan, saglasnost se daje samo potpisivanjem po zahtevu.

Zahtev za izdavanje pasoša se podnosi u policijskoj stanici na čijoj teritoriji maloletno dete ima prijavu prebivališta. 

Naknade za izradu pasoša

Prilikom izdrade pasoša biće vam potrebne dve uplatnice, a iznosi se uplaćuju na račune Narodne banke Srbije i na račun opštine na kojoj dete ima prebivalište.

Prva naknada za obrazac pasoša, koja se uplaćuje na račun NBS iznosi 3.000 dinara.

Druga naknada za obrazac pasoša, koja se uplaćuje na račun opštine prebivališta iznosi 600 dinara.

Naknade za izdavanje izvoda iz matične njige rođenih, uverenja o državljanstvu i prijavi prebivališta variraju od opštine do opštine.

Dete, putovanje
Shutterstock Dete spremno za putovanje

Deca razvedenih roditelja

Deca razvedenih roditelja moraju da imaju saglasnost roditelja-staratelja, kao i saglasnost drugog roditelja. Kada je drugi roditelj sprečen da da saglasnost potrebna dokumenta daje nadležni centar za socijalni rad. Međutim, ukoliko je brakorazvodna parnica u toku, sud na zahtev jednog od roditelja određuje privremenu meru zabrane putovanja maloletnika koja se sprovodi na celoj teritoriji Republike Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

  • ako se jedan od roditelja vodi kao nestalo lice
  • ako je jedan od roditelja nepoznatog boravišta ili prebivališta
  • ako je jedan od roditelja umrlo lice
  • ako je jednom od roditelja odlukom suda dodeljeno starateljstvo nad maloletnim licem ili je odlukom suda dozvoljeno izdavanje putne isprave
  • u drugim slučajevima pravne i fizičke sprečenosti jednog od roditelja da vrši roditeljsko pravo

Deca sa invaliditetom ili sa određenim zdravstvenim problemima za putovanje moraju da imaju ista dokumenta. Ukoliko dete boluje od neke hronične bolesti ili alergije, na put je potrebno da ponese i potvrdu lekara, obavezno putničko zdravstveno osiguranje, zdravstvenu knjižicu i pasoš. Deca sa invaliditetom ili sa određenim zdravstvenim problemima oslobođena su ove vrste plaćanja. 

Porodica
Shutterstock Porodica uživa u prirodi

Koliko važi pasoš za dete?

  • Pasoš za decu mlađu od 3 godine se izdaje sa rokom važenja od 3 godine.
  • Deci uzrasta od 3 do 14 godina, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 5 godina.
  • Deci starijoj od 14 godine, pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina.

Otisci prstiju i potpis se ne uzimaju prilikom podnošenja zahteva od deteta, do navršene dvanaeste godine života.

(Yumama)