Statistika govori da se većina beba rodi tokom jula i avgusta, a ako i vi čekate letnju bebu, pogledajte šta možete da očekujete.

Leto je svakako dobro vreme za rađanje jer je manji strah od virusnih i bakterijskih infekcija, vrlo brzo ćete moći sa bebom u šetnju, a rođendane ćete moći da slavite na dvorištu ili na vikendici. Međutim, ispostavilo se da sezona kada ste rođeni može da ima uticaj na sve segmente života, od zdravlja do ličnosti. Pogledajte šta su naučnici otkrili o letnjim bebama.

Ovo su karakteristike letnje dece:

Manje su depresivna od ostalih

Oni koji su rođeni uz sunčanoj sezoni su vesele naravi, makar sudeći prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Neuroscience. Naučnici na Univerzitetu Vanderbilt su u istraživanju miševa otkrili da leto ima tendenciju da smanji rizik od sezonskog afektivnog poremećaja (depresija), bipolarnog poremećaja i šizofrenije.

Predodređena su za osrednjost

Verovatno ste odmah pomislili da je u pitanju loš horoskop za malog raka ili lava. Razmislite još jednom. Kada su istraživači sa Univerziteta Britanske Kolumbije pogledali datume rođenja direktora velikih kompanija, pronašli su šokantan disparitet. Ispostavilo se da je samo 6,1 odsto direktora rođeno u junu i 5,9 odsto u julu.

Sunčanje, krema, dete, leto
Shutterstock Devojčica na plaži

Letnje devojčice su pametnije od vršnjakinja

Kada su neurolozi iz Medicinskog centra Univerzitetu Kolumbija pregledali sivu materiju u mozgu zimskih i letnjih novorođenčadi, otkrili su da su dečaci rođeni u junu i julu imali manje sive materije od svojih vršnjaka rođenih u decembru. Za devojčice je, međutim, bilo potpuno suprotno, i one su pametnije od svojih vršnjakinja rođenih u zimu!

Trapavija su od druge dece

Članak u Journal of Sports Medicine kaže da su deca rođena u jesen bolji sportisti od svojih vršnjaka, ali posebno su bolji od onih rođenih u aprilu, maju i junu.

Imaju veću verovatnoću za pojavu disleksije

Prema studiji objavljenoj od strane Američke akademije za dečju i adolescentnu psihijatriju iz 1993, deca rođena početkom leta predstavljaju čak 71 odsto slučajeva disleksije.

Dete, knjiga, učenje, čitanje
Shutterstock Devojčica čita

Letnja deca su optimisti

Naučnici u Britaniji i Švedskoj su od ljudi tražili da podele svoje datume rođenja, a onda odgovori na 13 različitih pitanja o njihovoj veri u sreću i karakteristikama ličnosti. Zaključili su da su zimske novorođenčad davala pesimistične, a letnja optimistične odgovore.

Letnje bebe su nestašne

Da li je vaše dete rođeno u leto nestašnije od druge dece? Nemojte kriviti dete, nego detetov rođendan. Istraživači jednog australijskog univerziteta su uporedilii mesece rođenja skoro 5.000 decu uzrasta od 4 i 5 godina sa rezultatima upitnika o poinašanju i zaključili da letnje bebe imaaju više problema sa slušanjem roditelja, deljenjem stvari, koncentracijom i odnosima sa drugom decom. (Napomena: Ova studija dolazi iz Australije, tamo je leto od novembra do januara, dok je zima od maja do jula). Njihova pretpostavka je da mame koje rađaju u letnjoj sezoni ne prikupe dovoljno sunca tokom trudnoće, a nedostatak vitamina D zapravo utiče na temperament bebe.

Dete, mama, park, povreda
Shutterstock Devojčica se povredila u parku

Letnje bebe imaju (malo) veći rizik za celijakiju

Naučnici iz Švedske pretpostavljaju da letnje bebe obično prvi put dobiju čvrstu hranu u zimskom periodu, kada virusne infekcije preovladavaju. Očigledno postoji moguća veza između ranih virusnih infekcija i rizika od razvoja celijakije.

Letnja deca su kratkovida

Pogled na datum rođenja izraelskih vojnika sa miopijom (kratkovidošću) pokazao je da je za 25 odsto veći procenat kratkovidih vojnika rođen u leto. Probleme sa vidom imaju oni koji su rođeni u junu ili julu. Još jedna studija u Britaniji je došla do sličnih rezultata.

(Yumama)