Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SAM SPREMNA NA JOŠ JEDNO DETE: Ako ne možete da se odlučite, ova pitanja vam mogu pomoći

Autor Sandra Krstanović

Nekada je jako teško doneti konačnu odluku da li želite više dece, možda vam ova pitanja pomognu da dođete do pravog odgovora.

 Porodica, roditelji, deca Izvor: Shutterstock

Neki parovi provode godine u razmišljanju i ostavljaju sve opcije otvorenima. Koliko god dece već imali, odluka je uvek individualna i ne postoji magičan broj dece koji će biti idealan za većinu parova.

Možda će vas zanimati

Najvažnija stvar za svaku porodicu je zadovoljstvo i osećaj potpunosti. Ako se borite s odlukom o tome hoćete li imati još dece, pokušajte odgovoriti na ova pitanja:

1. Kakvo vam je zdravlje?

Ako ste imali neke od komplikacija prilikom prethodnih trudnoća, ovo može biti pitanje s kojim biste trebali započeti. Dobro razmislite o onome što bi nova trudnoća mogla doneti i realne posledice koje možete očekivati.

2. Što je s logistikom?

Veći automobil, veći stan, organizacija posla i planova po pitanju karijere su neke od stvari o kojima ćete morati dobro razmisliti ako biste hteli imati još dece.

3. Koliko vam je bitan san?

Morate imati na umu da ćete opet morati proći kroz one teške faze besanih noći.

 Mama, dete, nervozna, svađa
Mama i ćerka
Izvor: Shutterstock

4. Možete li podneti povećane troškove života?

Finansije su važna stavka. Za roditelje koji imaju više dece, takođe imaju i većinu toga što im može trebati. Ipak, imati dete ne iziskuje samo kupovinu krevetića i kolica, stoga razmislite i zapišite na papir svoja primanja i očekivane troškove koji bi mogli doći s novim članom porodice.

5. Koliko cenite putovanja?

Putovanja s decom su itekako moguća i definitivno vredna iskustva.Budite svesni da ćete se morati prilagoditi činjenici da porodica raste za još jednog člana, što može dovesti do nekih promena na ovom polju.

6. Je li vam sloboda važna?

Neki roditelji zavole činjenicu da ponovo imaju svoj  prostor kad im deca malo odrastu, pa im je najteže osloboditi se tog komfora i vratiti u ritam života koji donosi novorođenče.

9. Koja su vaša očekivanja?

Ako želite ispuniti očekivanja drugih stavljajući svoje potrebe po stranu, trebali biste razmisliti još jednom.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica