Roditeljstvo je najlepša stvar u životu, ali i najteža. Vaspitanje i odgajanje deteta nije nimalo jednostavno, a ne postoji jedinstven recept koji će vam pomoći da budete dobar roditelj i odgajate dobro dete.

Međutim, ono što je jedna mama čula od prijateljice koja je takođe majka zaista je savet koji treba dobro zapamtiti.

"Pre svega, moramo biti osoba kakva bismo hteli da naša deca budu. Uvek će oponašati naša dela više nego što će slušati naše reči", rekla joj je, i to ju je podstaklo na razmišljanje.

Dok govorimo deci da brinu za osećanja drugih ljudi, kako se mi odnosimo prema drugima? Ne radi se tu samo o odnosu prema deci i između supružnika, već je važno i kako tretiramo slučajne prolaznike, kasire u prodavnici, druge vozače u saobraćaju, kako komentarišemo kolege ili šefove dok su deca u blizini i slično. Svojoj deci možemo reći da budu ljubazna, strpljiva i pažljiva, ali kako se ponašamo kada mislimo da nas ne gledaju?

Porodica, ručak
Shutterstock Porodica

Najdublje pitanje u roditeljstvu se ne odnosi na to da li je ispravno udariti dete, vikati na dete, koristimo li platnenu ili jednokratnu pelenu, dojimo li ili hranimo dete mlečnom formulom, kakav stav imamo o psovanju, golotinji, hranimo li decu slatkišima i slično.

Roditeljstvo podrazumeva konstantan rad na sebi i promene na onim delovima svoje ličnosti koji iziskuju rad i napredak, a tek onda odgoj dece i usmeravanje njih prema onome što verujemo u svom srcu da je ispravno.

Dakle, stvari su jednostavne. Budite ljudi kakvi biste hteli da i vaša deca jednog dana postanu.

(Yumama)