Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBOG DIJABETESA SAM POSTALA BOLJI RODITELJ SVOJOJ DECI: Od trudnoće je imala problem, a evo šta joj je dobro doneo!

Ova mama je nakon gestacijskog dijabetesa razvila dijabetes 2. Ipak, ona kaže da joj je to bio blagoslov i da je zbog toga bolja majka.

 dijabetes bolja majka_1349643029 Izvor: Shutterstock

Jedna mama ispričala je svoju priču o razvoju dijabetesa nakon gestacijskog dijabetesa, ali i kako je naučila da prihvati svoju dijagnozu i nosi se sa njom. Ona kaže da je zbog toga postala bolji roditelj.

možda vas zanima

"Ne izgledaš kao neko ko ima dijabetes - vrlo često čujem ovu rečenicu. Nisam ja mršava, prosečne sam građe za ženu svojih godina, koja je rodila dvoje dece. Aurora, koja sada ima pet godina, rođena je sa čak 5,5 kg. Bila je jako krupna i otečena. U toku trudnoće sam imala gestacijski dijabetes, a to sam otkrila dva meseca pre porođaja. Morala sam da smanjim unos ugljenih hidrata, ali i da se mnogo više šetam nego do sada. Tako sam kontrolisala svoj šećer. Dosta sam se gojila, beba je već bila krupna, ali je sve bilo u redu.

Druga trudnoća se razlikovala. Od samog početka mi šećer nije bio dobar. Hrabrila sam samu sebe da ja to mogu, već sam prošla kroz isto. Ipak, nikakva ishrana ni vežbanje nisu pomagali. Toliko sam smanjila šećer da mi se činilo da sam neprestano gladna, nisam mogla da se fokusiram na posao.

Ja sam perfekcionista, a nemogućnost da iskontrolišem svoj šećer me je izluđivala. Uz to su mi i lekari stalno davali savete, kao da se ne već nisam dovoljno trudila.

Prelazak na insulin delovao mi je kao odustajanje, ali je zapravo bilo olakšanje. Moje telo je počelo da reaguje, odmah sam imala više energije, glava mi je bila bistrija. Mogla sam da jedem i nisam bila gladna.

Akasija je bila normalne težine, imala je 3,7 kg. Nakon porođaja nisam koristila insulin. Mogla sam da jedem sve ponovo i bila sam srećna, a nisam morala ni toliko dugo da se šetam. Posle pola godine doktor mi je prepisao metformin i postala sam dijabetičar. Moj organizam prosto više nije mogao da reguliše šećer.

Ono što sam naučila tokom svega ovoga jeste da telo ne reaguje samo na trenutnu promenu ishrane i fizičke aktivnosti. Dijabetes se razvija, a loš način života mu u tome dodatno pomaže.

Dijabetes može da nas frustrira i smeta, ali sam naučila da ga cenim na neki način. Da nisam dijabetičar, ne bih ovako cenila svoje zdravlje. Počela sam da se brinem o svom telu i onom što mu dajem, trudim se da svakog dana budem aktivna. Promenila sam život u smeru zdravlja.

Osećam se zdravo i aktivno, a to čini da mi bude dobro, ali i da dajem pravi primer svojim ćerkama. Idemo u šetnju svakog dana, a jedna od omiljenih aktivnosti nam je plesna žurka u kuhinji.

Ne kažem da sam srećna što imam dijabetes. To je veliki izazov, može da nas demorališe. Ipak, pomogao mi je da u mladim godinama stavim akcenat na svoje zdravlje, da napravim promene i razvijem kvalitne navike sebi i svojoj porodici. Ja sam zdravija, a zato su i moja deca. E, na tome sam najviše zahvalna!"

izvor: yumama

pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica