Biti majka je verovatno najlepša uloga koju možete imati samo u bajkama.

U stvarnom životu majke se nalaze u grupi ljudi kojoj se najviše prebacuje na koji način vaspitava svoju decu. Koliko god se trudile, bile obrazovane ili ne, pripadale mlađoj ili nešto starijoj generaciji majke su te koje su - krive za sve.

Kada je dete nevaspitano – kriva ja majka, kada je bahato, neljubazno, sebično – takođe kriva je majka. Tek kada ostvari neki uspeh, ili pokaže neko znanje majka može na trenutak da odahne, ali ne da bi pokupila pohvale već da bi se odmorila od kritika. Međutim na stranu sve te "loše" majke, jer postoje one koje svesno ili nesvesno čine veliku štetu svojoj deci.

Majka koja radi sve za školu umesto svog deteta

Ovaj tip mama ne može da podnese da naučni rad njenog deteta bude prosečan. Ako je potrebno ostaće budna do 2h ujutro i završiće sve umesto njega, kako bi sutra mogla da bude ponosna "na njegov rad". Ona je ta koja detetu "pomaže" pri svakom domaćem zadatku, radeći sve zapravo umesto deteta jer - niko to ne zna bolje od nje, a naročito ne jedno dete.

Majka koja decu tera da se hrane isključivo zdravo i organski

U kući u kojoj su isključivo dozvoljene grickalice u vidi paleo semenki, a od pića izvorska voda sa kockicama leda, jer je sve ostalo nezdravo, ne može da postoji dete koje zdravo odrasta. Deca koja odrastaju u ovakvom okruženju jedva će dočekati da pobegnu na fakultate i nadoknade sve one godine koje im je ovakav roditelj oduzeo, zatrpavajući sebe slatkišima i gaziranim sokovima.

Majka koja je oduševljena novim vidom roditeljstva

Šta je uopšte taj novi vid roditeljstva? Smatra se da deci treba sloboda, da najbolje uče kada su prepuštena sama sebi. Hmmm, da li zaista? Iako je deci potrebna nezavisnost, trebaju im i roditelji jer su pobogu i dalje deca, kojoj neko treba da kaže i pokaže šta je dobro, a šta loše.

Majka koja ne dopušta svom detetu da odraste

Sušta suprotnost mame koja je previše fleksibilna je ona koju nazivamo "helikopter" mamom. Ove mame ne mogu da prihvate činjenicu da njihove dete nema više 3 godine, i da je već tinejdžer, a još manje odrasla osoba. One nikad ne dopuštaju detetu da bilo šta samostalno uradi smatrajući da nije sposobno. Deca ovakvih roditelja vremenom i sama krenu da veruju u to, i nikad ne žele da se odvoje od mame.

Yumama/Ženski magazin