"Napipala sam kvržicu na desnoj dojci pod tušem, instinktivno sam znala da nešto nije u redu. Pogledala sam malo bolje i videla da se bradavica preokrenula, koža uvukla i na jednom delu se pojavio osip", započela je svoju ispovest o borbi sa rakom dojke Niki Nevman (33) iz Velike Britanije.

Taj trenutak koji joj je promenio život dogodio se pre tri godine, kada je pozvala lekara i zakazala pregled. Doktor ju je odmah uputio u bolnicu gde joj je odrađen niz pregleda, među kojima su mamografija i biopsija.

"Zapravo mi nije bio potreban lekar da mi kaže da imam rak, to sam već znala",  dodala je i napomenula kako je oduvek posebno pazila na grudi, jer u njenoj porodici već bilo tumora tog tipa.

Ali, nije mogla znati da je rak metastazirao i zahvatio kosti, pa da je u 4. fazi bolesti. Nakon tog šoka usledio je novi kada je pitala lekara koliko života joj je ostalo.

"Pre ove dijagnoze suprug i Aleks i ja samo silno želeli da dobijemo decu, pa smo se podvrgnuli medicinski potpomognutoj oplodnji. Pitala sam lekara koliko dugo ću živeti, to je bilo prvo pitanje, a drugo: 'Šta će se dogoditi s mojim embrionima?'", ispričala je.

Ispostavilo se da ne može nikad biti majka i to ju je jako pogodilo. 

"Trebalo mi je zaista puno vremena da se pomirim s tim. Ceo život nam se okrenuo naglavačke. U jednom trenutku smo verovali da ćemo imati porodicu i voditi normalan život kakav svi imaju, i odjednom vas bace u ovaj brod s gomilom drugih ljudi za koje niste ni znali da postoje", kaže ova mlada žena.

Morala je pronaći snage u sebi da nastavi sa životom. 

"Čudno mi je da to izgovorim, ali rak mi je probudio nagon za životom, kao da do tad nisam živela",  rekla je i priznala kako na društvenim mrežama otvoreno govori o svojoj bolesti i lečenju, o svojim emocijama, strahu, sreći.

"Želim ljudima sa sličnim dijagnozama da pružim nadu, jer se s ovom bolešću može živeti, ja sam živi dokaz da može. Prošlo je tri godine, a statistike pokazuju da je prosečni životni vek obolelih između tri i pet godina, a ja sam još uvek ovde. Takođe, želim da edukujem ljude i motivišem ih da pronađu u sebi dovoljno samopouzdanja i progovore kad osete kako s njima nešto nije u redu. Za mene je prekasno, ali za druge nije. Ako uspem da spasem samo jednu osobu, vredno je ovoga što sad prolazim",  zaključuje Niki, a prenosi The Sun.

Pročitajte i...