Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sačuvajte zdravlje svoje porodice: Kako da pravilno održavate i koristite klima uređaj

Sa toplijim temperaturama, počinje i sezona korišćenja klima-uređaja, a evo i kako da rashlađivanje ne ugrozi zdravlje vaše porodice.

 Izvor: Foto: Profimedia

Bliže se sve topliji dani kada korišćenje klima uređaja postaje neizbežno. Međutim, stručnjaci upozoravaju da nepravilno korišćenje ovih sistema za rashlađivanje može dovesti do čestih glavobolja, prehlada, išijasa i bolova u vratu, ali i do astme, bronhitisa i ozbiljnih infektivnih oboljenja!

Izvor zaraza

Pravilno održavanje klima je od izuzetnog značaja jer se u njima talože različite bakterije, virusi, gljive i plesan rekla je pulmolog dr Tatjana Radosavljević.

"Najopasniji su virus koksaki, koji napada srce, i bakterija legionela, koja može izazvati brojne probleme, pa čak i smrt", priča dr Tatjana Radosavljević i dodaje da u Srbiji još uvek nije dovoljno prepoznat ovaj problem, te se klime ne održavaju na pravi način.

Prema njenim rečima, u rashladnim uređajima mogu se zapatiti i alergeni koji mogu podstaći napade bronhitisa i alergija. A, kako kaže, posebno visok rizik od obolevanja postoji u velikim centralizovanim rashladnim sistemima i poslovnim objektima gde radi puno ljudi.

Temperature

"Pored ovih bolesti, opasnost preti i od nepravilnog podešavanja temperature na kojoj klima radi. Velike razlike između spoljne i temperature u sobi, veće od 12 stepeni Celzijusa, utiče vrlo loše na opšte stanje organizma. Krvni sudovi se ne mogu tako brzo skupljati i širiti kako se menja temperatura, pa su u letnjim mesecima česti prehlade, curenje iz nosa, ukočenost vrata, ali i glavobolje i nervoza", upozorava dr Radosavljević, koja zaključuje da su klima-uređaji spas, ali da ih je potrebno koristiti na pravi način.

Povezane vesti

Očistite ih pre sezone

Serviser klima uređaja Srđan Pribanović kaže da se klima-uređaji uspešno čiste samo kompresorom pod pritiskom, koji može najefikasnije ukloniti prašinu i mikroorganizme.

"Ovakav servis bi trebalo obavljati jednom godišnje, dok bi građani u periodu kad se klima koristi na svakih 15 dana trebalo da čiste mrežice, koje se lako uklanjaju iz uređaja", navodi Pribanović i dodaje da je sada, pre početka sezone, idealno vreme za generalno čišćenje ovih uređaja.

Da ne "bije" direktno u vas

Pulmolog Tatjana Radosavljević upozorava da bi trebalo obratiti pažnju da klima ne "bije" direktno u vrat i lice.

"Hladan vazduh ne sme biti direktno usmeren na vrat, lopatice, leđa - zbog opasnosti od išijasa i ukočenja. Treba čuvati i lice da ne bi došlo do paralize živaca na licu. Hladan vazduh usmeren na lice može uticati i na pojavu sinusitisa i jakih glavobolja", navodi ona.

 Foto: Shutterstock

Koje viruse i stanja može da izazove nepravilno rukovanje klima uređajem?

- Legionela

- Koksaki virus

- Kolaps usled temperaturne razlike

- Grčevi I paraliza

- Alergije

- Bronhitis

- Glavobolje

- Hronični umor

Kako sami da očistite filter na klimi?

1. Isključiti struju

2. Skinuti poklopac

3. Oprati poklopac na kojem se nalaze otvori za prolaz vazduha

4. Filtere potopiti u mlaku vodu (do 30º C), u koju opciono može da se doda neko sredstvo za čišćenje

5. Potopljene filtere ostaviti da stoje do 30 minuta

6. Isprati ih mlazom vode

7. Osušiti i vratiti u klima-uređaj

8. Ukoliko klima-uređaj koristi neki specijalan filter, potražiti uputstvo za njegovo čišćenje

Istine i zablude o izloženosti klima uređajima

Izloženost klima-uređaju uzrokuje opštu slabost - tačno i netačno.

Osobe koje duže vreme provode u prostoru rashlađenom klima-uređajima zaista se žale na opštu slabost. Razlog za to je smanjenje broja jona u vazduhu pošto su oni bitni za zdravlje disajnog sistema i celog organizma. Danas postoje uređaji koji proizvode jone, a koriste se i jonizatori, pa su negativni efekti svedeni na najmanju meru.

Deca i starije osobe ne bi trebalo da borave u klimatizovanim prostorijama - netačno.

Starije osobe teško podnose vrućinu, koja izaziva dehidrataciju i umor, dok sa druge strane, mala deca nemaju razvijen sistem termoregulacije. Stoga se i njima preporučuje korišćenje klime, ali na ispravan način.

Povezane vesti

Uključivanje klime savetuje se samo preko dana - tačno.

Telo se za vreme sna hladi pa, ako je temperatura preniska, postoji mogućnost da se ujutro probudimo bolnih mišića ili prehlađeni. Ako su i noćne temperature visoke, onda se može uključiti da radi na minimumu.

Razlika između temperature u prostoriji i napolju ne sme biti prevelika - tačno.

Zbog temperaturne razlike česte su prehlade i smetnje u disajnim putevima, pa se savetuje da se, ako baš morate boraviti u ovim prostorijama, ne zadržavate dugo i ogrnete se nečim laganim (npr. košuljom).

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica