Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je čiji mezimac: Da li su ćerke tatina, a sinovi mamina deca?

Nema porodice u Srbiji koja ima decu oba pola, u kojoj sinovi nisu mamina deca, a ćerke tatine mezimice, a pročitajte šta o tome kaže psiholog.

 Izvor: Foto: Shutterstock

 I nije samo reč o našoj tradiciji, već su i istraživanja pokazala da su majke zaista slabije na mušku, a očevi na žensku decu.

Zašto je to tako i da li je to mit ili istina, otkriva nam Nikolina Milosavljević, psiholog, savetnik i trener za roditelje.

"Ako uzmemo u obzir istraživanja koja su rađena na tu temu, onda ispada da je istina, jer se pokazalo da majke, koje imaju i ćerku i sina, zaista imaju veću naklonost ka muškim potomcima. Ne vole one sinove više ili manje nego kćeri, nego se razlikuje nivo očekivanja od dece. Majke mnogo više očekuju od ćerki, pa su prema njima i kritičnije. S druge strane, prema sinovima su mnogo blaže i za njihove postupke uvek imaju opravdanje, jer od njih manje očekuju – objašnjava Nikolina Milosavljević.

Povezane vesti

Očevi pak postavljaju visoka očekivanja prema svojim sinovima, dok s ćerkama prosto uživaju. Devojčice su umiljatije, a veza između oca i ćerke je veoma važna za razvoj njenog samopouzdanja i samopoštovanja. U zavisnosti od odnosa sa ocem zavisiće njen izbor partnera.

"Istraživanja rađena na temu maminih sinova i tatinih ćerki pokazala su i da veća kritičnost majki prema ćerkama i očeva prema sinovima podstiče negativnu samokritiku kod dece u adolescentskom periodu. Zato je važno da se očekivanja prema deci, bez obzira na pol, postavljaju tako da se kroz detinjstvo i vaspitanje uče veštinama koje će ih kasnije osposobiti za život. Preterana samokritika nije zdrava ni za devojčice, ni za dečake", ističe Milosavljevićeva.

Dečacima je teže da poslušaju očev savet, bilo da ih muče ljubavni problemi ili svađe s vršnjacima, jer se boje da nikada neće biti onoliko dobri koliko tata očekuje. S druge strane, mame će im uvek pružiti utehu, pa čak i onda kad nemaju dobar savet.

Povezane vesti

Nejednakost kreće iz kuće

Zbog podele na mamine sinove i tatine ćerke nejednakost polova počinje još u kući.

Povezane vesti

"To nije samo povezano sa odnosom majke i sina ili oca i ćerke. To ima veze i sa tim kakvo je ponašanje roditelja kad je reč o podeli poslova u kući, kao i da li oni probleme rešavaju tako što se dogovaraju ili uglavnom jedna strana odlučuje o bitnim stvarima. U svakom slučaju, na ravnopravnost polova utiče mnogo faktora, a jedan od njih su svakako i odnosi u porodici", kaže Milosavljevićeva.

Najnovije

Vesti

Porodica