Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deda Mraz ili Sveti Nikola: Ko je tajnoviti lik koji nam krišom ostavlja poklone?

Sigurno ste se, pričajući deci, i sami zapitali odakle je i ko je stvarno Deda Mraz?

  Izvor: Foto: Profimedia

Legenda o Deda Mrazu objedinjuje elemente folklora, različitih mitologija i religijskih tradicija. U Evropi se smatra da je lik Deda Mraza nastao po uzoru na Svetog Nikolu.

Povezane vesti

Sveti Nikola je rođen u drugoj polovini trećeg veka na tlu današnje Turske. Za života je kao hrišćanski episkop činio brojna dobra dela, mala i velika čuda, posebno moreplovcima, deci i siromašnima, zbog čega je i dobio nadimak Čudotvorac.

"Lik Svetog Nikole se, zbog njegovih dobročinstava i činjenice da se praznuje na prelasku jedne godine ka drugoj, povezuje sa likom Deda Mraza. Veruje se da je Deda Mraz, u stvari, poprimio lik Sv Nikole sa bradom, šubarom i krznenim kaputom", objasnila je dr Vesna Marjanović, etnolog.

Do danas je ostalo verovanje da Sveti Nikola obilazi domove uoči Božića i krišom ostavlja slatkiše, voće i igračke za decu.

Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100
Foto:Shutterstock

"U našoj kulturnoj sredini, pogotovo na severu Srbije, bio je raširen običaj da deca uoči Sv Nikole ostavljaju dobro uglačane cipele na prozoru da bi u njima dobili poklone. Taj ritual je preuzet iz germanskih kultura", kazala je dr Vesna Marjanović.

Povezane vesti

Modernu verziju tog običaja predstavlja ritual pisanja pisama Deda Mrazu. U njima deca navode spisak novogodišnjih želja, a pisma ostavljaju na prozorima ili ispred vrata, na mestima koja simbolizuju granicu unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta.

Smatra se da taj tajnoviti lik koji uliva nadu i optimizam uvek dolazi spolja i izdaleka, i da se ponekad krišom kroz dimnjak ušunja u kuću da bi ostavio ispod jelke poklone iznenađenja.

Povezane vesti

Sveti Nikola i Deda Mraz predstavljaju paradigmu sveopšteg boljitka a pokloni koje darivaju su simboli novog početka i sreće u godini koja nastupa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica