Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne dozvolite haosu da zavlada: 9 trikova za održavanje mira u kući

Teško je zavesti mir u kući punoj dece, ali ovih trikovi će vam olakšati posao!

 Izvor: Foto: Shutterstock

Da li postoje momenti u vašem domu kada je sve haotično i potpuno van kotrole? Nebitno da li je pas ponovo uneo blato u kuću, ili se deca svađaju oko iste stvari po stoti put, ili su na sve strane gomile igračaka i odeće - ili, što je verovatnije, se sve ovo desi u isto vreme - svaki roditelj zna da neki dani mogu biti potpuno ludi. 

Život roditelja je težak, ali to ne znači da treba da očajavate.

Pogledajte i Olakšajte kućne poslove: 9 grešaka koje sređivanje doma čine težim

Sledeći put kada vam se učini da haos počinje da vlada, samo isprobajte neke od ovih devet saveta i unesite mir u dom. 

1. Organizujte se.

Postoji razlog zašto je knjiga "Magija sređivanja" postala bestseler: mnogi roditelji zaglibe u gomilama veša, igračaka, stare odeće, knjiga, i drugih stvari koje uporno skupljaju oko sebe. Odvojite par sat kako biste očistili višak stvari. Prođite kroz ormane i kutije za odlaganje i bacite ili donirajte sve što više ne koristite, ili ono što su deca prerasla. Ovo će osloboditi prostor u kući, ali i uči decu da budu darežiljva i daju porodicama kojima je to potrebno.

2. Nađite način da pojednostavite svoj raspored.

Pokušajte da nađete nain da budete efikasniji, bilo da je u pitanju jutarnja rutina, ili ritual pred spavanje, neki poseban zadatak. Možete uveče pripremiti tanjire, zdele i šolje za doručak, ili izabrati odeću za školu pre spavanja, kao i pripremiti torbe i jakne pored vrata tako da budu spremne kada ujutru bude vreme za pokret.

3. Podstičite dobru vezu među braćom i sestrama. 

Jedna od najčešćih stvari koja remeti mir jeste svađa među decom. Kako biste im pomogli da se slažu više a svađaju manje, probajte neke strategije pomoću kojih ćete izgraditi bolju vezu među njima i podstičite ih da sarađuju kako bi zadržali mir. 

Pogledajte i Vaspitna lekcija moderne majke: Kako da naterate dete da očisti svoju sobu

4. Ograničite vreme provedeno pred malim ekranima.

Iznenadićete se koliko će kuća biti tiša kada odlučite da ograničite vreme provedeno pred kompjuterom, televizorom ili telefonom. Kako biste umirili vaš um i dom u isto vreme, ugasite sve uređaje nakon što proverite mejl. Odredite vreme nakon večere kao vreme bez uređaja, i pustite neku tihu, opuštajuću muziku. 


5. Češće vežbajte.

Pustite decu da trče napolju, to je dobro i za njihovo zdravlje, ali i tako će se umoriti i hteti da se opuste kada uđu u kuću. A i vi uradite isto. Prošetajte posle ručka i uživajte na suncu, istraživanja su pokazala da je ovo dobro za metabolizam i zdravlje. 

6. Čitajte zajedno. 

Divan način da smirite i utišate decu jeste da im date neke dobre knjige. Ako vaše dete već samo čita, vi možete pročitati svoju knjigu pored njega. Porodično čiranje je dobro za decu, i odličan je način da u kući zadržite mir.

Pogledajte i Saveti jedne domaćice: Kuća postaje dom kada na nameštaju možete da ispišete - volim te!

7. Radite na tihim aktivnostima (pravljenje rukotvorina, izmišljanje priča).

Kada deci date vremena da sami stvaraju nešto, nebitno da li je to pravljenje narukvica, crtanje, ili pravljenje izmišljenih svetova i izmišljanje avantura sa kockicama, podstičete njihovu maštu i držite ih okupiranim. 

8. Neka vam deca pomognu u kućnim poslovima.

Redovno pomaganje roditeljima u raspremanju je dobro za dečji razvoj i samopouzdanje, ali to je i navika koja će vam pomoći da nered držite pod kontrolom.

Pogledajte i Trikovi iskusne domaćice: 5 načina da sredite kuću za 15 minuta

9. Ne težite savršenstvu.

Nekad kada uspete da uradite samo jednu stvar u kući, recimo da operete suđe, to je jedna pobeda iak niste stigli da sredite ostatak doma pre nego što ste pali od umora. Razdvojite poslove i rešavajte ih jedan po jedan, i zapamtite da to što imate decu znači da će vam nekad kuća biti puna blata, sokovi će se prosipati, i red u kući je dobar cilj, ali nije stvarnost kojom morate biti stalno okruženi. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije

Vesti

Porodica