Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksperiment jednog tate: Odrekli smo se malih ekrana na 48 sati i proveli najbolji vikend ikad!

Dojin Ričards je tata dve devojčice od 3 i 5 godina, i piše blog o roditeljstvu koji slavi sve dobre očeve ovoga sveta, a letos je sproveo jedan veoma interesantan eksperiment koji preporučuje svim roditeljima.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Često sam ovog leta bio na kauču sa klinkama i gledao TV ili filmove u udobnosti našeg klimatizovanog doma. Sve dok jednog momenta nisam ukapirao: Da li se zaista povezujem sa svojim ćerkama dok smo zavaljeni na kauču i gledamo u ekrane? Ne baš. Nismo mnogo pričali, i često smo sedeli, razvlačili se tuda, sa minimalnom interakcijom.

Tako sam odlučio da napravim mali eksperiment pre nekoliko vikenda. Odlučio sam da ne dozvolim gledanje televizije ili korišćenje uređaja narednih 48 sati. Moje ćerke imaju 3 i 5 godina, i obožavaju da gledaju crtane i igraju igrice na svojim uređajima - ali hteo sam da probamo nešto novo.

Pogledajte i Iz ugla jednog tate: Zbog čega se očevi ne bude kada beba plače

Moje obećanje njima je bilo da ćemo se više zabavljati radeći stvari zajedno nego gledajući u ekrane. Bile su skeptične - čitaj: napravile su histeričnu scenu - ali kada smo ušli u auto i krenuli na prvu destinaciju stvari su se promenile. 

Osećao sam se kao dete u akva-parku

Šta smo radili: Naša prva ekskurzija bez ekrana bila je do lokalnog akva-parka. Prskali smo se vodenim puškama, a ja sam ih satima jurio po celom mestu. Kasnije nisam morao da ih molim da odspavaju jer su bile potpuno umorne (kao i ja).

Šta smo dobili iz toga: Deca su se super provela, ali meni je najbolje bilo što sam se opet osetio kao dete. Znam da ću zvučati kao starkelja, ali kada sam bio klinac mi smo se stalno igrali napolju. I znate šta? Zabavljao sam se. Po meni, to je bolje nego biti zalepljen za neku spravicu u kući. Daću sve od sebe da u budućnosti više vremena provedemo osećajući vetar u kosi (.. Dobro, možda ne u mojoj kosi, ali znate na šta mislim).

Pogledajte i San svakog deteta: Soba kao umetničko delo jednog veoma kreativnog oca (FOTO, VIDEO)

Stvaran život je haotičan, ali sjajan

Šta smo radili: Devojčice su mi pomagale da pravim kolače. Stavile su svoje kuvarske kapice, razbijale jaja, merile sastojke i koristile mikser. Naravno, napravile su neverovatan haos, ali svi ti haosi vode ka fenomenalnim uspomenama.


Šta smo dobili iz toga: Roditelji znaju da njihova deca hoće uvek da budu pored njih. To nije uvek dobro, pogotovo ako želite da odete u toalet u miru - ali nekad takve situacije možemo napraviti korisnima. Ne samo da sam naučio svoje devojčice nekim osnovama kuvanja, već sam im i pokazao da je normalno i za očekivati od tata da kuvaju. 

Pogledajte i Roditeljstvo: Kako to rade tate, a kako mame (FOTO)


Prozor u svet je bolji i od najboljeg ekrana

Šta smo radili: Odišli smo u lokalni tržni centar. Devojčice su sedele u stolicama, gledale kroz prozor i posmatrale dešavanja napolju. Ovo je trajalo nekih tridesetak minuta, dok sam ja opušteno jeo u pozadini. 

Šta smo dobili iz toga: Često trošimo gomile novca na fensi rođendanske proslave i druge materijalne stvari za našu decu. Ali moramo se zapitati - da li će se oni zaista sećati ičega? Ne sećam se nijedne svoje rođendanske žurke, ali sećam se zabavnih trenutaka koje sam proveo sa braćom, a koji su bili slični ovome koji su moje ćerke imale u tržnom centru. Najbolji dio toga je što ovakvi trenuci ne koštaju ništa - ali nemaju cenu. 


Šta smo naučili u ova dva dana bez ekrana

Tokom ovog eksperimenta sam najviše uživao gledajući kako moje devojčice komuniciraju. Umesto da se svađaju koji će crtani gledati ili koju aplikaciju koristiti, one su pričale, smejale se i uživale zajedno. 

Činjenica je da deca brzo rastu. I pre nego što se okrenemo, oni će biti odrasli, a mi ćemo žaliti za propuštenim šansama da se sa njima povežemo. Eliminisanje ekrana mi je pokazalo kako jednostavne stvari u životu mogu biti lagane, isplative i divne.

Pogledajte i Tate i ćerke: Šta sve očevi rade zbog svojih mezimica (FOTO)

Da li je realno da ja kao roditelj potpuno zabranim televiziju i ostale uređaje u domaćnistvu? Naravno da nije. Ali je realistično da ograničim vreme provedeno pred njima. Srećom, od kada smo imali ovaj odmor od ekrana, devojčice su zainteresovane da što manje vremena provode tako, i naše domaćinstvo je bolje zbog toga. Jer, na kraju krajeva, ne postoji aplikacija koja može zameniti staromodno porodično povezivanje. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije

Vesti

Porodica