Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bratu koji će uskoro postati otac: Nećeš razmaziti svoje dete tako što ćeš mu pružati ljubav

"Uloga roditelja jeste teška i ponekad naporna, ali to je jedno od najlepših iskustava", reči su majke koja je odlučila da javno posavetuje svog brata koji očekuje prvu bebu.

Moj brat i njegova žena sada očekuju svoje prvo dete. Svaki put kada telefon zazvoni nadam se da ću čuti lepe vesti, da je Džuli u porodilištu i da će  moja mala nećaka Skajler uskoro doći na ovaj svet. Jedva čekam trenutak kada ću je držati i kada ću videti svog brata u svojoj novoj ulozi, u ulozi oca. U poslednjih 18 godina, on se pokazao kao neverovatan ujak, zato nikako ne sumnjam u to da će biti odličan otac.

Ali kako sam ja njegova starija i mudrija sestra, pomislila sam da bih mogla njemu, a i drugim mamama i tatama, da dam nekoliko važnih roditeljskih saveta.

Kada dobijete bebu, vi prosto ne možete da odvojite oči od tog malog, predivnog zamotuljka, a onda shvatite da oko te mrvice ima toliko posla. U tom trenutku se zapitate da li ćete ikada više uspeti da spojite tri do četiri sata neprekidnog sna i da li ćete ikada povratiti svoj stari raspored.

Pogledajte i Pokažite detetu šta je to ljubav


Naime, obećavam vam da će nedostatak sna i naizgled beskrajan haos (stalno menjanje pelena i hranjenje) ubrzo biti prošlost. Neće proći mnogo vremena, a već ćete se pitati kako vaše dete može da spava do kasno u podne i da gubi dragoceno vreme. Da, brzo rastu.

Što se tiše ishrane, i ona će se izmaći kontroli kada dođu u tinejdžerske godine - beba koja je nekada pila 30 ml mleka sada je postala dete koje jede 4 kese čipsa, 3 sendviča, 2 kutije kolačića i pije pola litre mleka.

Zato... nemojte da ih pritiskate, bar ne previše.

Bićete vrlo anksiozni do onog trenutka dok ne prohodaju i dok ne počnu da pričaju, a to je samo pitanje dana. A onda, odjednom vidite kako vaše šesnaestogodišnje dete traži ključeve od kola i shvatite da nije više mala beba koju čvrsto možete da držite.


Ukoliko mala Skajlar (ili vaše dete) bude imala neku neočekivanu reakciju u javnosti kada poraste, nemojte da dozvolite da vas obuzme sramota ili pak da se nervirate zbog toga. Zbog nedovoljne zrelosti ili nemogućnosti da izraze svoja osećanja, deca su sklona ovim ispadima i ukoliko vas neko popreko pogleda zbog toga što se to desilo vašem detetu, znajte da ili nema decu ili je potisnuo ona sećanja o prvim godinama roditeljstva.


Pogledajte i Kako dvogodišnjaci iskazuju svoju ljubav


Nikad, ali baš nikad nemojte da pomislite da možete dete da razmazite tako što mu pružate ljubav

Ovo je danas sasvim drugi svet, nego onaj u kom smo mi odrasli. Svaki dan se susrećemo sa vestima koje nas gotovo ostavljaju bez reči. Sećam se, kako jedna od mojih ćerki nije htela da spava u svojoj sobi na spratu i žalila se na to kako ostali spavaju u prizemlju. Kada sam je pitala zašto se buni, ona mi je dala neverovatan odgovor:

“Mama, šta ako nevaljao čika udari avionom u našu kuću i ti ne budeš tu da nas spaseš? "

To je bio momenat kada sam ja shvatila da je svet u kom odrastaju moja deca pun strašnih dešavanja o kojima mi  nismo ni razmišljali. Zato, sve dok budem držala dete u naručju, onoliko koliko je to moguće, biću sigurna u to da ispunjavam pravi zadatak roditelja. Ljubav nikako nije posesivnost majke koja će učiniti da vaše dete bude razmaženo. Ako dete poželi da vas zagrli, tu nema ničega lošeg.

Stoga, držite, mazite vaše dete onoliko koliko možete, pričajte sa njim, slušajte ga i stavite mu do znanja da ćete uvek biti uz njega. To je daleko od onog što ljudi podrazumevaju pod razmaženošću.

Čestitam svom mlađem bratu i njegovoj ženi Džuli, što su postali roditelji. To je posao pun izazova i teškoća koje ne možete da zamislite, pre nego što doživite, ali takođe to je i najlepši osećaj i jedno predivno iskustvo".

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Najnovije

Vesti

Porodica