Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žena koja ne želi potomstvo: Zbog čega ja nemam prava na porodiljsko odsustvo?

Novinarka Megan Foj smatra da nije pravedno što samo žene koje žele potomstvo mogu odsustvovati sa posla na duži period. Šta vi mislite o ovome?

 Izvor: Foto: Shutterstock

“Nije pravedno”, kaže Britanka Megan Foj.

Megan je urednica jednog uglednog magazina i autorka knjige “Meternity”. Nedavno je napisala kolumnu za “Njujork post” u kojoj se osvrnula na diskriminaciju na poslu između žena koje imaju decu i koje nemaju. 

Povezane vesti

“Godinama gledam kako moje koleginice uzimaju trudničko odsustvo zbog toga što će biti majke… Tada sam imala 31. godinu, bila je 2009. godina i radila sam u redakciji koju sam obožavala. Nije mi smetalo da ostajem duže na poslu. Obožavala sam to što radim. Radila sam na velikim pričama i upoznavala dosta slavnih ličnosti. Međutim, vremenom je počelo da mi smeta što moje koleginice odsustvuju sa posla po godinu dana jer su majke. Počelo je da mi smeta što moram da radim njihov posao, kao po nekoj kazni jer ja nemam dete, jer ja nemam partnera uz kojeg mogu da se ostvarim kao majka. Osim tih koje su išle na trudničko, tu je bila i još jedna. Žene koje su već majke. Sasvim je okej da one izađu sa posla ranije jer moraju po dete u vrtić ili bilo šta drugo. Šefu je to bilo sasvim okej. One mogu ranije, one mogu sve. Ja nisam mogla da izađem ranije sa posla da pomognem prijateljici. Jednostavno nije fer! Želela sam neku vrstu odsustva za sebe. Kao materinsko, trudničko. Da se posvetim sebi. SEBI. 

Povezane vesti

Žene koje biraju „tradicionalni put” u svojim dvadesetim, tridesetim se udaju, zatrudne, dobiju decu, porodica im je na vrhu liste prioriteta. Ali za one žene koje odaberu drgačiji put ili jednostavno se ne ostvare kao majke iz nekog razloga, nemaju ni mogućnost da im privatni život bude na prvom mestu. To je posao. Uvek. 

Nije fer. 

Mislim da bi žene koje nemaju decu trebalo da dobiju neko plaćeno odustvo, da ne pregore, baš kao i majke sa decom. Da mogu sebe da stave na prvo mesto, kao i majke koje stavljaju svoje dete na prvo mesto. I to je sasvim okej.”, napisala je Megan Foj.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica