Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada partneri postanu mama i tata: Kako prevazići krizu nakon dolaska bebe

Ulazak u odraslo doba donosi nove razvojne zadatke. Jedan od najvažnijih je uspostavljanje intimnog partnerskog odnosa, a za njim sledi formiranje porodice

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ono čega većina ljudi u procesu sazrevanja nije svesna je da su svi novi koraci ujedno i razvojne krize. To znači da promene koje dolaze, sobom nose određene izazove i prepreke koje treba prevazići da bi razvoj mogao da se nastavi. Jedna od prvih razvojnih kriza jeste dolazak deteta u partnerski sistem, koji se sada širi i postaje porodični sistem. 

Žongler sa bezbroj loptica

Samo što ste uspostavili dinamiku partnerskog odnosa, novi član vam je pokucao na vrata. Bio on planiran ili ne, poneo je kofere sa sobom i odlučio da ostane zauvek, i to bez uputstva. Pored onih očiglednih promena – prisustva još jednog člana ili finansijskih troškova, dolazi do promena u ulogama. Vaša prva uloga, žene i muškarca, s godinama se širi: vi postajete ćerka, sin, sestra, brat, drugarica, drug, muž, žena, nadređeni, podređeni, a sada ste majka i otac.

Povezane vesti

Žongliranje ulogama uopšte nije lako. Biranje lica za određene situacije zahteva koncentraciju, spretnost i kontrolu. Do sada ste bili uspešan žongler, svi su vam tapšali, ali nova uloga je poput lopte koju želite da ubacite u igru kako biste obogatili svoju tačku, ali ne znate kako da je uključite u već postojeći nastup. Tada se javljaju prve sumnje u sopstvene sposobnosti. Da li ja ovo mogu? Kako je ovo nova uloga, zahteva više truda i energije od vas. Zapravo, traži da uložite više mentalne energije. Ipak, ako uložite previše mentalne energije i istrošite mentalne kapacitete na ovu jednu ulogu, može doći do fizičkog i psihičkog sagorevanja, ali i zanemarivanja ostalih obaveza i uloga zbog manjka energije i vremena. 

Kako proceniti koliko mentalne energije treba uložiti?

Prvi korak je da procenite novu ulogu ‒ koliko ona zahteva, koliko je novog znanja potrebno, a koliko starog možete da iskoristite. 

Drugi korak je procena intenziteta libidinalnih investicija – koliko vam je stalo do te uloge, koliko vam znači njeno ostvarenje i koliko ćete biti uspešni u njoj.

Treći korak je procena ambivalencije – koliko ste za tu novu ulogu a koliko protiv, šta vas vuče ka njoj a šta odbija.

Povezane vesti

Ako su vam sva tri koraka izrazito snažna u pravcu važnosti, želje i težine kada je u pitanju uloga roditelja, onda ćete verovatno uposliti velike količine mentalne energije. Uloga roditelja je sigurno jedna od najtežih u vašem životu, a ono što vam može pomoći u raspodeli mentalne energije jeste percepcija sebe, tj. shvatanje sebe kao kompetentne, sposobne osobe koja je u stanju da se snađe u ovoj novoj ulozi koristeći već naučene veštine, u kombinaciji sa novim saznanjima.

Pritom, ono što će vam izuzetno pomoći da ne pregorite u ovoj ulozi jeste traženje pomoći kada vam je to i potrebno. Iako želite da se sami izborite, traženje pomoći ne umanjuje vaš uspeh niti vaše sposobnosti. Podjednaka raspodela zadataka oko novorođenčeda će vam dati priliku da predahnete, ali i da zajedno učestvujete u odgajanju vašeg deteta.

Ako su vam početni koraci usmereni na saradnji u roditeljstvu, formiraćete nešto što se zove jak roditeljski savez. Roditeljski savez će vam biti od velikog značaja kako dete raste, ujednačenost roditelja po pitanju vaspitanja i usmeravanja deteta će omogućiti razvoj detetovih potencijala u zdravoj sredini i porodici.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica