Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji su roditelji skloniji psihičkim problemima

Naučnim istraživanjem Univerziteta u Kanzasu utvrđeno je koje grupe roditelja imaju veći rizik za narušavanje mentalnog zdravlja. Pogledajte koje mame i tate treba da budu oprezni.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom protekle tri decenije, stručnjaci za psihičko zdravlje isticali su koliko je važno na vreme primetiti znakove postporođajne depresije, ali rezultati najnovijeg istraživanja ukazuju da bi i majke i očevi koji su nedavno to postali trebalo da obrate pažnju na svoje zdravstveno stanje.

VIŠE: 8 simptoma depresije u trudnoći

Kako objašnjava Keri Vendel-Humel, koja je trenutno na doktorskim studijama na Univerzitetu u Kanzasu, najugroženije su "supermame" i "supertate".

"I majke i očevi moraju da obrate pažnju na svoje mentalno zdravlje tokom iščekivanja bebe, a važno je da prate različita stanja, a ne samo depresiju", ističe ona. "Anksioznost, posttraumatski stresni poremećaj, psihoze i bipolarni poremećaj se mogu javiti kao posledica okolnosti koje podrazumevaju rođenje bebe."

VIŠE: Postnatalna depresija kod muškaraca

U istraživanju Vendel-Humelove je učestvovalo 17 mladih očeva i 30 majki iz Kanzasa i Misurija, koji su, tokom trudnoće žena, ispoljili simptome makar jednog psihičkog problema. Ova naučnica želela je da utvrdi s kojim se sve biološkim i sociološkim problemima mladi roditelji susreću. Ranije se verovalo da su najveći pokretači postporođajne depresije hormonske promene, ali Vendel-Humelova dodaje da su one samo deo problema.

VIŠE: Anksioznost u trudnoći

"Sam porođaj je dovoljan da promeni život i dovoljno stresan da se smatra faktorom rizika - čak i više od hormona", smatra ona.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica