Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Depilacija stidnih dlačica – da ili ne?

Uklanjanje pubičnih dlaka je rastući trend u svetu i smatra se delom održavanja lične higijene. Ipak, stručnjaci smatraju da depilacija više škodi nego što koristi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Bez obzira da li se radi o brijanju ili o depilaciji, veliki broj eksperata se slaže da je svaki vid uklanjanja stidnih dlačica veoma opasan po zdravlje žene. Naime, na ovaj način dolazi do iritacije kože, koja je u ovom delu tela već osetljiva, pa je povišen rizik za nastanak infekcija i prenošenje polnih oboljenja.

Naime, pubične dlačice nisu na našim telima bez ikakve namene. Malo je poznato da one štite kožu od povreda, bakterija, trenja i infekcija, naročito u letnjim mesecima, kada intimnu regiju prekrivaju šortsevi i kupaći kostimi. Međutim, kada tokom leta uklonite dlačice, koža ostaje nezaštićena jer se, uz to što više nema malja, na koži javljaju sitni otvori, pa ne čudi učestalost upala i infekcija u ovo doba godine.

Infekcije se prepoznaju zahvaljujući sledećim simptomima:

  • pojavljuju se mehurići slični perlicama, koji se mogu proširiti, čak, i do stomaka ili kukova
  • folikulitis
  • bradavice
  • urastanje dlaka
  • ožiljci
  • ciste

Ipak, uklanjanje dlačica ne ugrožava samo zdravlje žene, već je i muškarac u opasnosti zbog kontakta s ženom. Kako je pokazalo istraživanje američke lekarke Emili Gibson, koja neretko putem medija ukazuje na opasnost depilacije po zdravlje žena, iritacija kože nakon depilacije u kombinaciji s toplotom i vlažnošću intimne regije čine ovaj deo tela plodnim tlom za stvaranje infekcija. Tu se mogu pojaviti i streptokoka, koja u ekstremnim slučajevima može znatno otežati rad organa koji se u tom delu tela nalaze, i stafilokoka, koje dovode do stvaranja bubuljica i opetkotina.

Uz to, naročito je zabrinjavajuće to što je često nemoguće primetiti bilo kakvu promenu dok nije isuviše kasno.

"Pubične dlake imaju svoju svrhu, sprečavaju abraziju kože i povrede. Njihovo uklanjanje iritira kožu i izaziva njeno zapaljenje, ostavljajući rane koje nisu vidljive golim okom", smatra je dr Emili Gibson.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica