Nekontrolisano gledanje televizije u predškolskom periodu može loše uticati na razvoj deteta i dovesti do pojave pasivnosti, gojaznosti, slabije koncentracije..

Kako bi sprečili negativne posledice gledanje televizije, roditelji treba da usvoje sledeća pravila ponašanja:

1. Ograničite vreme gledanja televizije i ne odstupajte od toga. Tako će dete od početka naučiti da se TV gleda u određenim okolnostima, kao i da druga opcija ne postoji.

2. Ne stavljajte televizor u dečju sobu, a daljinski držite dalje od detetovog domašaja.

3. Neka televizor uvek bude isključen ako ga niko ne gleda, ili ako sadržaj nije primeren detetovom uzrastu.

4. Sadržaji koje dete gleda treba da budu pod vašim nadzorom.

5. Utešite dete ako ga je neki sadržaj uznemirio. Ponekad to može da bude nešto sasvim bezazleno, ali je uteha uvek potrebna. Razgovarajte o tome šta je dete videlo.

6. Prokomentarišite sa detetom sadržaj koji gleda, kako biste vežbali komunikaciju i iskoristili dobru stranu koju pružaju edukativni sadržaji za najmlađe. Uz vašu pomoć, učenje će biti potpunije.

7. Ne nagovarajte dete da gleda televiziju ako ono za to ne pokazuje zanimanje. Radije se poigrajte sa njim.

8. Redovno izlazite sa detetom u prirodu, bez obzira na vreme. Jedino tako će kod njega da se stvori dobra navika da ne provodi previše vremena u zatvorenom prostoru. Aktivirajte i njegove vršnjake, kao i njihove roditelje. Motivišite decu da se igraju napolju, pod budnim okom odrasle osobe.

9. Osmislite detetovo slobodno vreme što bogatijim sadržajem, što je češće moguće. Naravno, nećete uvek imati ni snage ni ideja za to, ali i tada možete da se zabavite nekim manje zahtevnim igrama, radije nego da uključite televizor. Odnosno, činite to što ređe, jer detetu ništa ne može da zameni druženje sa roditeljima.

10. Nije svaki animirani film namenjen deci, posebno ako su predškolskog uzrasta. Takođe, ne reaguju sva deca isto na televizijski sadržaj, bio on namenjen mališanima ili ne. Pored toga, treba da imate na umu i detetov karakter - na primer, ako je dete plašljivo, ne ismejavajte ga ukoliko se uplaši zbog stvari koje vama deluju bezazleno.

Tekst: Petra Zaharan