Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moderni očevi aktivno učestvuju u odgoju dece

Do skoro je bila retkost zateći muškarca kako obavlja neke od roditeljskih obaveza, međutim vremena se menjaju što je i dokazalo jedno istraživanje...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Americi sproveo je istraživanje u kome je učestvovao 3.881 otac širom SAD-a, u periodu između 2006. i 2011. godine.

Od 1.790 muških osoba koji imaju decu ispod pet godina, 90 odsto su izjavili da pomažu suprugama u kupanju, menajuju pelena, a čak 72 odsto očeva je potvrdilo da hrani svoje bebe.

Kada je došlo vreme da se izjasne da li učestvuju u igrama svojih mališana, rezultati su pokazali da se velika većina igra sa svojom decom, dok veoma mali procenat očeva svojim mališanima čita knjige.

Situacija je drugačija kada su u pitanju starija deca. Od 2.091 ispitanih, 30 odsto tata je pomoglo svojoj deci oko domaćih zadataka u uzrastu od 5 do 18 godina.

Nalazi ovog istraživanja pokazali su znatno bolje rezultate nego 2002. godine kada je sprovedeno slično ispitivanje.

"Nedavno objavljeni rezultati su važni i ohrabrujući. Što su očevi više uključeni, bolja će i deca biti", rekao je vodeći istraživač Džo Džons.

Kada su očevi aktivno bili uključeni u život svoje dece zabeleženi su manji problemi u ponašanju, zdravlju, a takva deca su i bolji đaci.

Rezultati pokazuju da se današnja američka porodica znatno promenila od vremena kada su žene uglavnom vreme provodile vaspitavajući decu, a muževi zarađivali za život.

Sociolog Dženifer Belmi, sa Univerziteta Čikago, iznela je da su neki stari stereotipi, kao što je taj da majke uvek preuzimaju brigu o detetu, i dalje zastupljeni. Međutim, nova istraživanja mogu da pobiju te ustaljene stereotipe.

Naime jedan ponosni otac i suprug, Robert Loftus iz Njujorka, dao je otkaz kako bi čuvao svoje mališane dok njegova lepša polovina radi puno vreme.

"Vremena su se promenila. Trudimo se da postavimo neke prioritete, a porodica je jedan od najvažnijih, U prošlosti je bilo suprotno, karijera je bila na prvom mestu. Međutim smatram da trenutno radim najvažniji posao na planeti", objasnio je ovaj ponosni tata.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica