Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbedno okrilje doma za vreme praznika

Novogodišnji i božićni praznici predstavljaju divan, uzbudljiv period za decu, a neki se pamte čitavog života. Kako bi ta sećanja bila lepa i radosna, učinite sve da slavlje bude bezbedno za najmlađe...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pored puno zabave, poklona i srećnih porodičnih trenutaka, praznični dani donose i potencijalne opasnosti za decu. To se naročito odnosi na uzrast do tri godine, pogotovo ako su mališani nestašni. Usled nemara i nepažnje, u trenutku sve može da se preokrene u neprijatno iskustvo. Zato smo za vas pripremili savete kako da smanjite rizik od mogućih nezgoda i praznike provedete u veselju.

Jelka

Da biste bezbrižno uživali u prizoru lepo okićene jelke, važno je da preduzmete određene mere predostrožnosti. Stavite je daleko od grejnih tela (radijatora, peći, grejalice), naročito od otvorenog plamena. Zagrejana prostorija brže isušuje drvo i povećava opasnost od požara. Smestite jelku tamo gde se ne prolazi često i ne blokiraju vrata, nikako u blizini zavesa, ni televizora.

Ukoliko je drvo visoko, učvrstite ga (za ormar, zid ili plafon), zbog mogućeg prevrtanja.

Savet +Za sasvim malo dete, jelka puna ukrasa i lampica predstavlja veliki izazov, ali i opasnost. Ako vaš mališa počinje da puzi ili je tek prohodao, nabavite manju jelku i podignite je na viši komad nameštaja ili je zaštitite ogradicom. Ne ostavljajte bez nadzora, kako jelka ne bi završila na podu, a ono sa ozledom.

Za to odlično može da posluži plastična struna koja se koristi za ribolov, jer je jaka a providna.

Ne ukrašavajte jelku upaljenim sijalicama, niti pravim svećicama, i ne palite na njoj prskalice, jer to može da bude jako opasno!

Ako planirate da nabavite veštačku jelku, važno je da materijal od koje je napravljena ne bude zapaljiv - potražite na njoj oznaku da je otporna na vatru.

Kada su u pitanju deca koja pate od alergija ili su sklona oboljenjima disajnih puteva, jelka mora da se kupuje sa posebnom pažnjom. Stručnjaci su otkrili da četinari u zatvorenom, a naročito u  toplom prostoru ispuštaju materije koje mogu da budu vrlo neugodne za osobe sklone alergijama, posebno za astmatičare. Takozvani sindrom božićne jelke može da uzrokuje svrab u nosu, kijanje, probleme sa sinusima i disanjem, kašljanje, suzne oči i crvenilo očiju, osećaj umora i iscrpljenosti, nesanicu. U tom slučaju može da pomogne ovlaživač vazduha u sobi u kojoj se nalazi jelka, jer ćete tako bar delimično da uklonite alergene.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica